VIDEO: Tea Ciulacu – „Programul are legătură cu creșterea ariilor de pădure din sudul țării”!
Articol de dianamatei, 15 noiembrie 2021, 18:13
Invitata emisiunii În Comunitate a fost Tea Ciulacu, de la Asociația „Viitor Plus”.
Plantăm un copac, respirăm mai bine. Chiar dacă nu se face primăvară cu o floare. De aceea avem oameni care ne trag de mânecă și ne explică importanța gestului nostru.
Putem împăduri România: curtea casei, spațiul din fața blocului, locul de joacă al copiilor din grădinițe și școli. Asta vrea să ne învețe Asociația „Viitor Plus”.
Tea Ciulacu ne-a povestit despre programul „Adoptă un copac”.
„Programul are legătură cu creșterea ariilor de pădure din sudul țării. Adopția se face de către persoane fizice sau juridice, care vor să susțină cu bani acest proiect. Am creat o variantă: plantarea virtuală. Plantarea este reală doar întâlnirea este virtuală. Fie că e terenul propriu, fie că stai la bloc. Acolo trebuie să ceri acordul asociației de proprietari, pentru că suntem parte dintr-o comunitate”.
La prima vedere pare greu, însă ni se explică pas cu pas.Avem un ghid care ne oferă toate informațiile de care avem nevoie.
„Este un ghid făcut cu ajutorul inginerilor silvici. Se explică simplu: ce trebuie să faci după ce donezi 100 de lei și primești acasă cei 7 puieți, specii forestiere. După aceea, trebuie să-i plantezi în mod corect, la ce adâncime, cât de des să îi uzi…Ghidul se primește pe email. Inițiativa este pentru toată lumea. Pachetele se primesc foarte ușor, acasă. La bloc, poate reprezenta o activitate interesantă cu copilul în weekend. Însă pot și în alte spații: curtea școlii și a grădiniței”.
Ajutăm planeta și ne ajutăm și pe noi, nu numai plantând copaci. O face și renunțând la obiecte care fac rău. De exemplu, plasticul. Asociația „Viitor Plus” ne ajută cu „Atelierul de pânză”.
„Acum 12 ani am început Atelierul de pânză. Foarte ușor ajungem la miliarde de pungi din plastic. Mai ales dacă obiceiul este zilnic. Pungile din plastic sunt făcute din petrol, o sursă nereciclabilă. Ne uităm la alternative. Este preferabil să trecem la produse cu folosință îndelungată. Să gândim lucrurile în cercuri: ce este deșeu pentru o specie, să fie hrană pentru alta. Orice produs, care nu este single use, este ceea ce ar trebui să ne dorim. Sacoșele noastre vin ca răspuns la această problemă. Sunt făcute din bumbac netratat, este foarte rezistent”.
„Atelierul de pânză” nu ne învață numai să reciclăm, ci și să fim oameni cu cei cu mai puține posibilități. Cei cu care viața a fost mai puțin darnică.
„Și latura socială este importantă. Ne-am uitat la o categorie greu angajabilă, la persoanele cu dizabilități. Ne-am propus să oferim o șansă. Minimum 50% dintre angajații noștri sunt persoane cu probleme. Am încercat să le dăm un loc de muncă decent”.
Să salvăm planeta și mediul nostru, nu este numai responsabilitatea noastră, deși poate ar trebui să fim mai drastici cu noi. Ar trebui să fim o forță, împreună cu autoritățile și cu toți factorii de decizie.
„Responsabilitatea este împărțită între consumatori și autorități. Însă sunt presiuni de la UE, un lucru bun. Avem o listă cu 10 produse interzise de anul acesta. Apoi responsabilitatea producătorilor care pun pe piață astfel de produse. Depinde de noi toți, iar subiectul este fierbinte la nivel internațional. Lucruruile se întâmplă mai greu, pentru că trebuie finanțare. În România, de anul viitor, vom avea sistemul ambalaj-colectare. Va fi un mare pas înainte”.