A murit Geppetto, actorul Boris Petroff

Credit foto: Simion Buia

„A murit Geppetto. Și va fi de ajuns”. Așa a rugat-o actorul Boris Petroff pe reprentanta UNITER (Pamela Bojog-Pricopie), să anunțe momentul dispariției sale.

Da, pentru generații întregi a fost și va rămâne Geppetto. Este rolul cu care s-a identificat și pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” din București, în  „Pinocchio” de Carlo Collodi, în regia lui Cornel Todea.

Și, deși numele său nu e la fel de răsunător ca a altor actori din generația sa, Boris Petroff avut o carieră de peste jumătate de secol. A jucat peste 165 de roluri în piese din dramaturgia românească și universală, bucurându-și publicul în peste 4000 de reprezentații. Lor li se adaugă mii de minute de teatru radiofonic. A avut apariții în peste 20 de filme, având roluri secundare și episodice. De asemenea, a jucat în multe spectacole de teatru de televiziune.

În anul 2004 Boris Petroff a primit premiul special UNITER pentru teatrul de Copii.

Debutul său pe scenă a fost în 1964, la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”. Din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului „Ion Creangă” din București, Teatrului Evreiesc de Stat și Teatrului Nottara. Și-a încheiat activitatea pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște.

A rămas mereu aproape de cei mici. Ani de zile, Boris Petroff a fost președintele juriului Festivalului de Teatru pentru Elevi „Ferdinand I”.

În ultimii ani de viață se retrăsese la Moroieni (Dâmbovița).

Pe 4 noiembrie împlinise 82 de ani

Dumnezeu să îl odihnească!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.