„Sonata lunii. Romanul unei iubiri” – o carte despre dragoste și timp!
Articol de cristina.toma, 20 noiembrie 2021, 14:12
Dacă vă place musica și vă plac romanele de dragoste, atunci cartea „Sonata Lunii. Romanul unei iubiri”, scrisă de Patricia Morrisroe și apărută în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.
Romanul se deschide, după prezentarea tuturor personajelor și a destinelor lor pe scurt, cu o altă prezentare: cea a unui tânăr, profesor de muzică pentru tânără domnișoară. Numai că profesorul este nimeni altul decât compozitorul Ludwig van Beethoven, iar tânăra este Julie Guicciardi.
Nici unul dintre ei probabil, atunci când s-au întâlnit pentru prima data, nu aveau să știe cum se vor împleti destinele lor.
Totul se petrece în Viena din anii 1800. Viața contesei Julie Guicciardi este pe cale să se schimbe pentru totdeauna. Tânăra de optsprezece ani va lua lecții de pian de la Ludwig van Beethoven, faimosul virtuoz din capitala europeană a muzicii.
Ea este fascinată de geniul lui înfocat, el este atras de dorința ei de a cunoaște, de candoarea și de personalitatea ei plină de viață. Astfel, ia naștere o dragoste unică. Însa fiecare ascunde ceva – secrete scandaloase, care riscă să le distrugă iubirea. Beethoven își transpune suferința în compoziția care avea să rămână în istorie drept „Sonata lunii”. Refrenul obsedant o va însoți pe Julie toată viața.
Sigur, Beethoven ar fi dorit să o ia de soție, credea că viața alături de ea ar fi o bucurie. În același timp știa că o astfel de căsătorie este imposibilă, iar familia fetei îi hotărâse deja logodna si mariajul, așa cum cereau obiceiurile vremii.
Desfășurându-se pe fundalul opulent al Vienei din secolul al XIX-lea, „Sonata lunii. Romanul unei iubiri” este o odă adusă pasiunii eterne. Cititorul va găsi o grandioasă poveste de dragoste, întrețesută cu eșecuri, rivalități și intrigi politice.
Autoarea a reușit foarte bine să prindă personalitatea marelui compositor, astfel că avem un portret emoționant al titanului care s-a luptat cu zeii dar și cu propriul lui destin, și al femeii care a înfruntat conventiile vremii pentru a-l iubi.
Cartea este scrisă din perspectiva lui Julie, iar ea este zugrăvită nu doar ca un chip frumos din portretele de epocă, ci și ca o ființă complexă care are curajul de a iubi.
Se pot spune multe despre cartea Patriciei Morrisroe, dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.