Daniela Popa (consilier local): Taxa de reabilitare termică ar fi ilegală și cinică!

Sursa foto: Daniela Popa/facebook

Consilierul local Daniela Popa a declarat, pentru București FM, că instituirea unei taxe de reabilitare termică ar fi ilegală și cinică.

„Sper ca acest proiect de hotărâre să nu treacă de votul Consiliului Local Sector 1”, a mai spus Popa.

În anul 2007, în timpul administrației PNL a lui Andrei Chiliman, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat o hotărâre prin care contribuția asociațiilor de proprietari la reabilitarea termică avea să fie suportată de la bugetul local. În acest scop, a fost contractat și un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană.

Ordonanța prin care se instituia coparticiparea de 10% din valoarea lucrărilor pentru asociațiile de proprietari a apărut abia în 2009. Dar și această ordonanță prevede, la articolul 14, posibilitatea ca autoritățile locale să finanțeze integral reabilitarea termică a blocurilor de locuințe.

Administrația Tudorache a continuat reabilitarea termică gratuită, fapt pentru care, la finele anului 2020, în Sectorul 1, mai rămăseseră de reabilitat doar 60 de blocuri, explică Daniela Popa.

Instituirea acestei taxe, care ar urma să fie plătită și de către proprietarii ale căror imobile au fost reabilitate cu până la 10 ani în urmă, ar fi cinică și nelegală. Proprietarii cu venituri reduse nu vor mai fi de acord cu reabilitarea termică a blocurilor.

În plus, pentru a fi scutit de taxă, procesul birocratic este complicat. Proprietarul respectiv trebuie să solicite scutirea. Apoi, se face o anchetă socială, pentru a se stabili dacă petentul este îndreptățit de veniturile sale să primească această scutire de taxă, a explicat, pentru București FM, consilierul local Daniela Popa.

Fost viceprimar al Sectorului 1 în administrația Tudorache, Popa, spune că Ordonanța de Urgență nr. 18 din 4 martie 2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe cadrul legislativ (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/103284) demonstrează că necesitatea reducerii consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuințe este un proiect european, nu doar o idee năstrușnică a Sectorului 1.

În același sens, poate fi citată și Directiva 2006/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind eficiența energetică la utilizatorii finali și serviciile energetice și de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului, care prevede, printre altele, că statele membre trebuie să ia toate măsurile pentru îmbunătățirea eficienței energetice la utilizatorii finali și stabilirea unei ținte naționale de minimum 9% privind economiile de energie pentru al 9-lea an de aplicare a directivei.

De o egală importanță este și faptul că reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuințe are ca efecte reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea independenței energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localităților, mai susține consilierul local PSD.

De asemenea, nu trebuie uitată marea problemă a poluării aerului cu care se confruntă Bucureștiul. În rezolvarea acesteia, reducerea emisiilor provenite din încălzire ocupă un rol important. În acest scop, se urmărește reabilitarea rețelelor de distribuție a energiei termice și continuarea programelor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Această măsură este inclusă și în planul integrat de calitate a aerului in MB 2018 – 2022.

„Creșterea eficienței energetice este unul dintre pilonii centrali ai Strategiei UE pentru o creștere inteligentă și durabilă dar și ai tranziției către o economie în care resursele sunt utilizate eficient.

Eficiența energetică este unul dintre modurile cele mai rentabile de consolidare a siguranței aprovizionării cu energie și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți.

Clădirile au cel mai mare potențial de economisire a energiei, iar în acest sens există legislație la nivel național și fonduri nerambursabile ce vor fi disponibile în perioada de programare financiară 2021-2027, pentru a încuraja eficientizarea consumului de energie al clădirilor, atât publice cat și private”, a declarat Daniela Popa, consilier local la Sectorul 1.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.