Festivalul Multiart pentru deţinuţi revine la Teatrul Nottara
Articol de andreiabarsanbfm, 23 noiembrie 2021, 13:32
Festivalul Multiart pentru deţinuţi, organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în colaborare cu Teatrul Nottara, revine, într-o formulă restrânsă, în sala din Bulevardul Magheru, pe 24 noiembrie, de la ora 17:30.
Ajuns la ediția a XII-a, evenimentul poartă numele inițiatoarei sale, Dana Cenușă, și are subtitlul ”Descătușarea prin cultură”. Festivalul, spun organizatorii, se adresează, deopotrivă, persoanelor private de libertate, cât și comunității, din dorinţa de a evidenția misiunea socială a instituției penitenciare și importanța reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate.
În cei 12 ani de existență, festivalul a fost întrerupt doar anul trecut, din cauza pandemiei.
Anul acesta, festivalul reunește artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la Penitenciarele București-Rahova și București-Jilava.
Festivalul se va deschide cu vernisajul unei expoziții de obiecte decorative confecționate de persoanele private de libertate, custodiate în unități ale sistemului penitenciar.
Primul spectacol aparține trupei de teatru a Penitenciarului București-Jilava, ”Oricine greșește”. Piesa este scrisă de Mircea Rotaru, actor la Teatrul mic Sibiu și este regizat de Vișinel Bălan invită la un moment de autoreflecție față de propriile fapte. Nu întâmplător, terapia prin teatru a fost utilizată ca metodă pentru protagoniștii acestei montări, având menirea de a-i ajuta să se redescopere, să se înțeleagă mai bine și să rămână într-o relație vie cu Dumnezeu. Spectacolul se deschide cu un monolog care are rolul de a intermedia conexiunea între tema propusă pentru ediția de anul acesta a festivalul, Criza pandemiei, și modalitățile de întâmpinare a încercărilor expuse în text, prin care trece omenirea: iubirea aproapelui, redescoperirea valorilor creștine, revenirea creației la starea de puritate inițială și, nu în ultimul rând, al smereniei și cunoașterii de sine.
Festivalul se va încheia cu reprezentația trupei Penitenciarului București-Rahova, ”Starea de asediu”, adaptare după Albert Camus, în regia lui Iulian Gliță. Spectacolul abordează teme diverse: ego, putere, frică, curaj, încredere și iubire.
În cauza condițiilor sanitare, accesul în sală va fi permis doar pe bază de invitații și doar persoanelor care dețin certificatul verde.