În Sectorul 1, proprietarii ar putea plăti retroactiv reabilitarea termică!

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, va promova în Consiliul Local un proiect de hotărâre privind Taxa de Reabilitare Termică.

Taxa de reabilitare termică, pe care consilierii locali vor trebui să o discute, ar înseamna plata de către asociațiile de proprietari a 10% din valoarea lucrărilor. Fiecare proprietar ar urma să plătească o parte din sumă, în funcție de suprafața apartamentului și cota parte indiviză pe care o deține din părțile comune.

Partea cea mai neobișnuită este că noua taxă propusă de către Clotilde Armand retroactivează cu mai bine de 10 ani. Adică ar urma să plătească această taxă și locuitorii Sectorului 1 care trăiesc în blocuri deja reabilitate termic, retroactiv. În ciuda faptului că există o hotărâre a Consiliului Local din Banu Manta prin care primăria a suportat cheltuielile, acum proprietarii ar urma să dea înapoi banii.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică de către Primăria din Banu Manta, sumele ar urma să fie considerate datorii către bugetul local și prin hotărâre se stabilește un „mecanism de recuperare a sumelor avansate de la bugetul local pentru asigurarea cotei din valoare lucrărilor de intervenție – contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari”.

Scapă de plata noii taxe numai proprietarii din blocurile reabilitate înainte de anul 2009, adică cu peste 10 ani în urmă. Intervalul de timp se calculează de la data finalizării lucrărilor.

„În funcţie de numărul de camere, reabilitarea unui bloc i-ar costa pe proprietari între 1.000 si 3.000 de euro de apartament.”, spune proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică pe pagina primăriei Sectorului 1, la capitolul Reabilitare Termică.

Deci, contribuția medie pentru fiecare apartament ajunge la 1.500 de euro! Înmulțit cu aproape 35.000 de apartamente, suma „recuperată” ar urma să fie una de peste 52 milioane de euro!

Edilul Sectorului 1 spune că e greșit tot ce s-a făcut în ultimii 10 ani și își justifică demersul printr-o decizie a Curții de Conturi din noiembrie 2020.

În Sectorul 1, reabilitarea termică a început de pe vremea primarului liberal Andrei Chiliman. A fost cel mai amplu program de acest tip din Capitală, cu finanțare integrală de la bugetul de stat, bugetul local și credit finanțat de Banca Europeană de Investiții.

Tocmai datorită faptului că a fost gratuit, programul de reabilitare termică a fost un succes, în Sectorul 1. Astfel, până la finele anului 2014, erau deja reabilitate 820 de blocuri de locuit, adică aproape 84% dintre blocurile din sector.

La debutul programului, în anul 2008, Consiliul Local al Sectorului 1 adopta o hotărâre prin care se angaja să asigure și cota parte care ar fi revenit asociațiilor de proprietari.

Vreme de peste 10 ani, din 2008 și până anul trecut, nici un control nu a găsit ceva în neregulă în legătură cu plata de către Autoritatea Locală a Sectorului 1 a cotei părți din costurile reabilitării termice care ar fi revenit asociațiilor de proprietari.

Hotărârea propusă de primarul Clotilde Armand se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Sectorului 1 de joi, 25 noiembrie. Ședința este convocată pentru ora 15:00, în Sala de Consiliu a Primăriei din Banu Manta nr 9.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.