Călătorului îi stă bine cu drumul iar românului cu vacanțele frumoase

Preferințele românilor în ceea ce privește destinațiile de vacanță s-au schimbat, nu dintr-un capriciu sau din cauza unei mode ci, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2. Numărul locurilor unde se pot petrece vacanțe a scăzut – fie din cauza unor rate mari de infectare sau a unor masuri de lockdown. În același timp oamenii caută și locuri frumoase si nu doar locurile unde masurile de protectie impotriva răspândirii virusului COVID 19 au fost relaxate datorită ratei mici de imbolnăviri. De altfel retrictii impuse de situația pandemică sunt în toate țările fie că acestea sunt mai stricte sau mai relaxate.

În ultima vreme, însă românii s-au orientat spre destinatii exotice, in special spre țări calde, a precizat Traian Badulescu de la ANAT. Ce-i drept, în timpul verii în țara noastră restrictiile impuse de situația creata de epidemia de coronavirus au fost mai relaxate decât în multe alte țări, atât din Europa cât și de pe alte continente.

Se speră însă că această situație pandemică nu va mai dura deoarece acum există vaccinul impotriva SARS-CoV-2 dar si certificatul care fie arată ca cineva a trecut prin boală, fie s-a vaccinat. Sigur multe țări pe lângă acest certificat cer si un test, iar înainte de a porni într-o călătorie oamenii trebuie să pregătească toate aceste documente și să se testeze. Insă costul unor teste poate să ridice costul vacanței unei persoane sau a unei familii întregi, dat fiind că la noi testele se plătesc. Există și tari ca Franța si Germania unde testele sunt gratuite pentru cetățenii acelor state. Cei care doresc să plece în vacanță trebuie până la urmă să își ia toate precautiile de sănătate.

In ultimul an au început să fie căutate pentru petrecerea concediului și destinații din țara noastră, în special cele aflate în locuri liniștite, izolate, cât mai aproape de natură și cât mai departe de zonele urbane, precum zone de turism rural, statiuni balneare, stațiuni montane. În același timp turiștii români încep să prefere hoteluri de calitate, unde conditiile de igienă dar și cele de distanțare fizică sunt strict respectate.
Există, ce-i drfept si locuri unde aceste măsuri nu sunt respectate iar cei care lucrează în pensiunea sau hotelul respectiv par a nu fi auzit de virusul SARS-CoV-2 si de pericolul de transmitere al acestuia.

Insă pentru a evita astfel de situații neplăcute cel mai bine este ca cei care doresc sa plece în vacanță chiar în locuri departate de zone urban, să apeleze la agențiile de turism deoarece acestea lucreaza doar cu unități hoteliere și pensiuni selectate după criterii foarte stricte. Multi preferă, insă să caute astfel de destinații prin site-urile de booking. Există chiar si agenții de turism specializate pe turism de nișă, turism de aventură, etc. Ce-i drept multe dintre aceste destinații de turism cu pensiuni mici în zonă rurală nu prea lucrează cu agențiile de turism.

Să nu uităm că de multe ori turiștii au avut parte și de păcăleli, unii au plătit în avans un loc la pensiunea care arăta foarte bine pe internet dar in realitate era cu totul altceva. Mulți nu si-au mai recuperat nici banii.
Acestea sunt cazuri rare pentru că și românii au căpătat experiență și acum stiu ce să ceară operatorilor de turism. În această perioadă a crescut din nou rolul agentului si consultantului de turism.

Mai multe despre noile destinatii de vacanta am aflat „In Comunitate” de la Traian Badulescu consultant in turism si purtator de cuvant ANAT.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.