România, codaşă în UE la circularitatea materialelor folosite

România este pe ultimul loc în rândul statelor member ale UE, cu o rată de circularitate a materialelor folosite de doar 1,3%, aceeaşi ca în anul 2019.

Potrivit datelor publicate de Eurostat și citate de Agerpres, rata de circularitate a materialelor folosite în Uniunea Europeană a crescut în 2020 cu 0,8 punte procentuale, până la 12,8%.

Comparativ, în Ţările de Jos, rata de circularitate a materialelor folosite a fost de 31%, ceea ce înseamnă că 31% dintre resursele materiale utilizate în această ţară au provenit din deşeuri materiale reciclate.

Eurostat precizează că diferenţele înregistrate în rândul statelor membre depinde nu numai de cantitatea de materiale reciclate în fiecare ţară, ci şi de factorii structurali din economiile naţionale. Rata de circularitate este ridicată dacă şi cantitatea de deşeuri reciclată este mare, dar şi în situaţia în care consumul intern de materiale este redus, adică materialele pe care o ţară le consumă (biomasă, metale, minerale, combustibili fosili).

Rata de circularitate este mai mică decât alţi indicatori, precum rata reciclării, care este de aproximativ 55% în UE. În funcţie de tipul de materiale, rata de circularitate în UE prezintă diferenţe semnificative, fiind de 25% pentru metale, de 16% pentru mineralele non-metalice (inclusiv sticlă), de 10% pentru biomasă (inclusiv hârtie, lemn, ţesături) şi de 3% de combustibili fosili.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.