Violența împotriva femeilor de la cauze la prevenție

Astăzi este ”Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor” iar aceasta este marcată atat de instituții ale statului cât și de grupuri de inițiativă civică, de organizații non-guvernamentale în cele mai diferite moduri,de la dezbateri la campanii de conștientizare a violentei de toate felurile asupra femeilor și până la campanii de sensibilizare a autorităților, a celor care au fost delegati să facă legi pentru ca femeile să nu ajungă victime.

Invitata ediției de astăzi a emisiunii ”În Comunitate” a fost Simona Voicescu de la Asociația Necuvinte, asociație care luptă împotriva violenței asupra femeilor însă, într-un mod pașnic. Asociația Necuvinte a lansat și un Ghid al Relațiilor Sănătoase. Potrivit Simonei Voicescu în societatea românească este foarte multă violență atât fizică cât și psihică. Aceasta provine din frustrări acumulate de generații întregi din cauza unei istorii zbuciumate, plină de războaie si abuzuri. Iar dacă în societate oamenii sunt de multe ori obligați să se abțină, să respecte anumite reguli de conduită, ei își varsă nervii în familie. Pe de altă parte creșterea abandonului școlar duce la violență deoarece copiii de astăzi care nu primesc educație vor fi adulții de mâine care se vor lupta cu tot felul de neajunsuri exact din această cauză.

Marea problemă în tara noastră este că de cele mai multe ori violența în familie, violența asupra femeilor în special devine acceptată. Copiii văd violență în familie iar apoi se poartă violent cu colegii de clasă, cu alti copii mai slabi. Adesea profesorii se vad în fața unor copii care – desi au o vârstă fragedă – sunt de o violență extremă și nu prea stiu cum să se mai descurce cu ei pentru a-i liniști și a-i învăța să se poarte civilizat. Și chiar dacă educatorii își dau silința copiii se întorc în acel mediu familial violent după orele de curs. Astfel ajung să crească generații de tineri pentru care violența devine din simplu mecanism de apărare în situații extreme pur si simplu un mod de comunicare și parte a vieții cotdiene.

Este adevărat că românii au proverbe precum ”Bătaia e ruptă din rai” sau ”Unde dă mama crește” dar nici măcar acestea nu pot fi o explicatie pentru cele peste 10.000 de femei care au avut de suferit anul trecut din cauza bătăilor primite de la soti, concubini și chiar foști iubiți. Și tot anul trecut 72 de femei au fost ucise de partenerii lor de viață. Copiii care cresc in astfel de familii si care își vor vedea mamele agresate, chiar dacă se sperie de ceea ce văd, la maturitate vor actiona la fel si vor fi fie victime a unor abuzuri fie agresor. Un astfel de copil are nevoie de terapie ani de zile dar la noi acest lucru nu se întâmplă. Și chair dacă cei care fac politica țării declară ceea ce au mai declarat de multe ori-că vor avea toleranță zero față de violență acest lucru nu se întâmplă. Ce-i drept inițiativă pentru politici publice care să aperere femeile si fetele există, există chiar și legi dar care uneori-din păcate nu se aplică și astfel se intră într-un cerc vicios. De cele mai multe ori justiția este foarte blândă cu agresorii iar intervenția politiei are loc nu de putine ori doar dacă victima este ucisă când se putea preveni foarte usor tocmai ca parsoana agresată să nu devină victima.

Insă nu este vorba doar de violența fizică. În afară ce aceasta există și, de asemenea, face victime și violența psihică și violul marital, acesta din urmă fiind scoasă de câtiva ani din codul penal.

Victimele violenței nu sunt doar agresate ci ajung să fie traficate si chiar ucise.

Multe femei care ajung să fie agresate de partenerii lor de viață continua să stea cu aceștia, fie pentru că și ele și-au vazut mamele agresate fie chiar au dezvoltat o dependență față de agresor.

Una dintre primele măsuri pe care o femeie care a fost victimă a unei violente trebuie să o ia este aceea de a reclama incidentul la politie.

In ultimii ani s-au facut progrese atat pe plan legislativ dar si la nivelul societății civile. S-au facut adăposturi pentru femeile agresate unde acestea primesc nu doar găzduire ci și asistență medicală, juridică si psihologică. Există ordinul de restrictie impotriva agresorului care acum se poate emite mai repede.Mentalitățile au început să se schimbe iar femeile tinere din zilele noastre nu mai sunt dispuse să sufere în tăcere precum mamele si bunicile lor. Cu toate acestea este nevoie de educatie a tinerilor –fete si băieți – pentru a nu deveni nici victime dar nici agresori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.