Cum să nu te cerți de sărbători pe subiecte vizate de dezinformare
Articol de Vicentiu Andrei, 2 decembrie 2021, 13:35
Se apropie sărbătorile. Cu toții vom petrece mai mult timp împreună cu prietenii și familia.
Este o perspectivă minunată, însă ce ne facem atunci când ajungem la discuții în contradictoriu?
Mai ales pe tema știrilor false, atmosfera poate deveni mult prea repede explozivă, spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.
Care este secretul pentru a avea discuții calme și constructive pe subiecte vizate de dezinformare?
Cum putem să ne ajutăm familia și prietenii să conștientizeze mai ușor pericolele asociate amplificării unui conținutul înșelător? Conform Antifake.ro, cercetările arată că, în momentul în care oamenilor li se atrage atenția în mod public cu privire la potenţialul înşelător al știrilor/ informațiilor pe care le distribuie sau pe care le susțin, aceștia se simt amenințati, intră în defensivă și percep corecția ca pe o confruntare.
Corecția publică poate declanșa o contrareacție, de multe ori puternic emoțională, din partea celor vizați, care devin şi mai determinați să transmită acel conținut și să chiar utilizeze un limbaj mai radical.
Există câteva reguli de comportament care te pot ajuta să eviți să transformi masa de Crăciun într-un show cu țipete și supărări în urma căruia nimeni nu își schimbă convingerile.
* Mai întâi, asigură-te că știi ce spui. Verifică acuratețea propriilor tale convingeri, verifică sursele și vezi dacă afirmațiile pe care le combați chiar sunt fake news.
* Apoi, mușca-ți limba și abține-te să deschizi discuția în public. Abordează persoana în privat, cu blândețe și empatie. Respectă viziunea celuilalt. Nu îi ataca sistemul de credințe și valori și nu îl jigni. Dacă faci asta, precis va refuza să te mai asculte.
* Pune întrebări care să pornească discuția: „de ce crezi asta?”, „de unde știi asta?”, „cum te face să te simți o anumită informație?”. Ascultă răspunsulrile cu atenție.
* Încearcă să oferi explicații suplimentare din partea unui expert sau lider de opinie în care persoana are încredere.
Nu răspunde atacurilor pe care interlocutorul este posibil să le lanseze asupra ta sau asupra surselor și exemplelor pe care le folosești. Niciodată nu a ieșit ceva bun din (și) mai mult conflict.
Când atmosfera devine încărcată, mai bine amână discuția pe altă dată, puțini oameni își schimbă opinia pe loc.
În încheiere, îți propun câteva fraze-cheie care te pot ajuta:
* „Și eu am crezut la început la fel ca tine, însă iată ce am aflat nou despre subiect”
* „Am citit și eu despre subiect, deoarece informația online e destul de neclară”
* „Da, imaginea pe care mi-o arăți este șocantă, dar haide să verificăm dacă e trucată sau scoasă din context”
* „Ce fel de dovezi te-ar face să îți schimbi părerea? Poate ele există deja.”
Sper ca acest mic ghid să îți fie de folos!
Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.