Strângere de fonduri pentru primele volume ale Editurii Doina Cornea!

Comunicat

„Fundaţia Doina Cornea a fost înregistată oficial în luna iunie a acestui an. În lungul răstimp în care ne-am luptat să putem înregistra fundaţia am şi pierdut doi membri importanţi şi iubiţi ai ei: Preasfinţitul Episcop Florentin Crihălmeanu şi Ion Caramitru.

Din momentul în care am început demersurile pentru înfiinţarea şi înregistrarea fundaţiei am demarat şi activităţile acesteia, atât cât ne-a permis legea în acea perioadă. Printre proiectele realizate înaintea înregistrării fundaţiei sunt:

• Organizarea spectacolului „Doina Cornea – Lumina din întunericˮ având printre participanţi pe Alexandru Tomescu, Ansamblul Flauto Dolce, Dorel Vişan, Ana Blandiana, Emil Constantinescu şi mulţi alţii;

• Organizarea expoziţiei „Eroineleˮ, având ca temă centrală pe Doamna Doina Cornea, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei;

• Susţinerea financiară (cu ajutorul sponsorilor fundaţiei) şi logistică a şantierelor de cercetări arheologice în vederea descoperirii, deshumării, identificării şi apoi îngropării creştineşti a victimelor regimului comunist din România.

Astfel, în 2020 am organizat şantierele de la Periprava şi Târgu Ocna iar în 2021, înaintea înfiinţării fundaţiei pe cel de la Caransebeş. Toate aceste cercetări au fost făcute în colaborare cu AFDPR şi sub coordonarea Parchetului Militar, acolo unde sunt dosare penale în curs de cercetare.

• Colaborarea sau sprijinirea editurilor Şcoala Ardeleană şi Humanitas în vederea publicării volumelor:

  • Doina Cornea – În căutarea Îngerilor pierduţi
  • Doina Cornea – Puterea fragilităţii
  • Cornel Jurju – Doina Cornea-Dincolo de zid

Imediat după înregistrarea oficială a Fundaţiei Doina Cornea am creat departamentele acesteia pe care doresc să le prezint.

Am creat Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului sub coordonarea domnului Marius Oprea. Am organizat în cadrul lui alte două şantiere arheologice conduse de domnul Gheorghe Petrov: Periprava şi Târgu Ocna, în cadrul aceloraşi procese penale deschise de Parchetul Militar. Am înfiinţat, de asemenea, Biblioteca Doina Cornea – Bibliotecă a Rezistentei Împotriva Totalitarismului. Prin bunăvoinţa domnului director al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj a devenit filială a acesteia.

În afara fondului iniţial, format din cărţile, manuscrisele, corespondenţa şi documentele Doinei Cornea introduse în bibliotecă şi datorită acordului dat de nepoţii mei, co-moştenitori, – cărora le mulţumesc şi pe această cale – am inceput să primim donaţii. Cea mai importantă donaţie primită până acum este cea a doamnei Cornelia Tudoraş, văduvă a fostului deţinut politic Liviu Tudoraş. Această donaţie cuprinde şi o bună parte din arhiva Cicerone Ioniţoiu.

Pe lângă această donaţie s-au mai primit cărţi de la Fundaţia Memoria, IICCMER, Fundaţia Gavrilă Ogoreanu, Editura Şcoala Ardeleană, Editura Grinta, Sorin Grecu, Cătălin Bia, Rodica Chira şi alţii.

Fac un apel la toţi cei care doresc să sprijine această bibliotecă pentru ca ea să devină, în sânul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, un important centru de studii a regimurilor totalitare, nu doar din România, să doneze cărţi, documente sau copii ale acestora privind, în primul rând lupta împotriva regimurilor totalitare. În afara domeniului să principal biblioteca va găzdui şi cărţi din domenii în care a fost mama preocupată: filozofie, istoria religiilor, artă, literatură.

Apelul nostru se îndreaptă spre foştii deţinuţi politici sau urmaşi ai acestora care doresc să-şi lase volumele şi documentele strânse pe parcursul vieții într-un spaţiu unde nu se vor pierde şi unde vor sta cu siguranță alături de cele ale altor colegi de suferință.
Apelul se îndreaptă bineînțeles şi spre alte persoane generoase dar şi spre editurile din ţară sau străinătate care publică volume din domeniile noastre de interes.

Am înființat Editura Doina Cornea, care este gata de drum. Am decis ca primele apariții să fie:

• Doina Cornea – Jurnal. Datorită importanţei pe care, credem noi, o are această carte şi datorită faptului că fragmente din el au fost deja publicate de către Ana Blandiana şi Romulus Rusan la Editura Fundaţiei Academia Civică, acest volum ce va face parte din colecţia Memorii Interviuri Jurnale va fi tipărit în colaborare de către cele două edituri. Jurnalul va fi prefaţat de doamna Ana Blandiana – scriitorul român contemporan pe care mama l-a iubit cel mai mult!

Să nu vă aşteptaţi ca jurnalul mamei să fie un jurnal politic. Să nu vă așteptați să fie o biografie. Este un pic din fiecare dar, în primul rând este o poveste a luptei mamei pentru mântuire.

„La final de transcriere a Jurnalelor şi ultimelor însemnări sporadice, constat că au existat multe încercări din partea mea de a realiza ceva în viaţă (încercări mai mult sau mai puţin izbutite, dacă nu chiar neizbutite) şi, în aceeaşi măsură, de a mă realiza ca fiinţă umană. Astfel au fost muzica, pictura, scrisul, profesia, iubirea (cu chipul ei luminos şi cel al trădării), viaţa de familie (aşa cum a fost), chiar şi politica. (…)

Având în vedere amestecul de bine şi de rău din viaţa mea, întrebarea rămâne în ce măsură l-am putut identifica acel dar, cum l-am valorificat şi în ce măsură sunt mântuită în faţa lui Dumnezeu. Am revăzut şi completat aceste file tocmai în intenția de a face o mărturisire nu numai în faţa lui Dumnezeu, ci şi a familiei mele, faţă de care adesea am greșit… Îmi cer iertare. Îmi cer iertare…” Doina Cornea

• Sorin Grecu – Vara coriştilor
• Feleki István – Trans Paysage

Din apariţiile viitoare ale Editurii Doina Cornea semnalăm:

• Liana Goţa – Liana și Episcopul
• Sorin Grecu – Gherla-Mormânt fără cruce
• Doina Cornea – Album de pictură şi desen

Bineînţeles este un proiect ambiţios pentru o editură la început de drum. Mai ales că aceasta aparţine unei fundaţii… Este un proiect care necesită fonduri. Şi nu puţine. De aceea fracem un apel către societatea românească:

Dacă am reusit să vă convingem că proiectele pe care dorim să le întreprindem sunt importante, sprijiniţi-ne să le ducem la capăt!

Fiţi finanţatorii noştri! Persoane fizice, atât cât vă puteţi permite, mai mult sau mai puţin. Societăţi comerciale, sprijiniţi un proiect eminamente cultural. Puteţi să o faceţi fără să simţiţi, donând până la 20% din impozitul pe venit datorat statului.
Pentru a uşura procesul de donare (în ambele situaţii) am demarat o campanie de strângere de fonduri pe platforma Sprijina.ro.

Intraţi acum pe platformă aici: Sprijina – Arta | Sprijina Si Tu Publicarea Jurnalului Doinei Cornea, Cluj-Napoca şi ajutaţi-ne să publicăm jurnalul Doinei Cornea dar şi celelalte cărţi. Dacă nu puteţi face o donaţie puteţi să vă cumpăraţi una dintre cărţile ce vor apărea în primă fază şi veţi fi siguri că o primiţi acasă înainte sau în momentul în care aceasta intră în librării.

De câte ori veţi vedea o carte publicată la Editura Doina Cornea veţi avea sentimentul că sunteţi unul dintre cei ce au ajutat înfiintarea acestei edituri. Şi veţi figura pe pagina sponsorilor de pe site-ul fundaţiei.” – Leontin Horaţiu Iuhas.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.