Vernisajul expoziției „Gusturi în cupru. Bucătărie şi fascinaţia formei”, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român!

Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/facebook

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 16 decembrie 2021, de la ora 17:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziţiei Gusturi în cupru. Bucătărie şi fascinaţia formei. Expoziţia aduce în faţa publicului o colecţie valoroasă de forme pentru copturi, jeleuri şi aspicuri aparţinând familiei Magda şi Vlad Manoliu.

„În secolul al XVIII-lea încep să se folosească masiv la curţile imperiale şi regale prăjituri făcute în forme de astea stranii, ciudate. Nu-s deloc simple, unele au o formă arhitecturală extraordinară. Eu, când am început să adun formele, am şi zis, o parte din astea pentru copturi le voi băga într-o categorie care se va chema forme arhitecturale de copt. Exact aşa arată.” – Vlad Manoliu.

Formele de acest tip s-au răspândit în Europa apuseană începând cu secolul al XVIII-lea, perioada lor de maximă înflorire fiind însă secolul al XIX-lea. Piesele sunt caracteristice pentru inventarul bucătăriilor nobiliare occidentale, fiind utilizate şi în Transilvania, cu precădere de către saşi, dar şi de landleri sau maghiari.

Mesele de banchet tipice acestei perioade permiteau, prin forma şi dimensiunea lor, punerea în valoare a bogăţiei şi diversităţii de forme, culori şi texturi ale produselor culinare preparate, decorativ modelate şi asamblate în forme arhitecturale complicate.

Toate aceste elemente contribuiau la crearea acelei atmosfere somptuoase şi rafinate proprii curţilor regale şi nobilimii din epocă, dar şi burgheziei de mai târziu.

Adunată cu efort în ani de zile, bine conservată şi documentată, colecţia Magda şi Vlad Manoliu include 125 de forme de cupru de diferite dimensiuni şi modele, datând din secolele XIX – XX.

Fiecare piesă este unicat, iar printre acestea se află şi un vas de gătit cu monograma Regelui Carol I. Raportul dintre dimensiunea estetică a materialului (cuprul/arama) şi ansamblul formelor precum şi frumuseţea surprinzătoare a detaliilor (marca poansonată, decorurile cizelate, ştanţate, detaliile constructive) fascinează.

Traseul alcătuirii acestei colecţii, de la primul obiect achiziţionat până la ansamblul expus astăzi, sugerează o construcţie care a stat permanent sub semnul călătoriei; aşa o descrie şi colecţionarul.

Colecţiile de forme de cupru de o asemenea amploare sunt relativ rare pe teritoriul românesc. Astfel de obiecte se mai află în colecţiile unor muzee, mai ales din Transilvania, dar nu avem informaţii până în prezent care să certifice existenţa unei alte colecţii la fel de bogate prin număr şi diversitate.

De aceea colecţia este contextualizată şi ca aport la ansamblul patrimoniului românesc, prin referinţe ilustrate la modul de constituire a unor colecţii similare în instituţii publice, cu sprijinul partenerilor în proiect.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 16 ianuarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Lunea este închis.

Preţul biletului de intrare: adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.