VIDEO: Adrian Socol – „În societate se simte o presiune de a face totul perfect”!
Articol de cristina.toma, 8 decembrie 2021, 21:33
Chiar dacă decembrie este luna în care fiecare ar trebui să aibă o bucurie cât de mica, se pare că în cazul unora dintre semenii noștri lucrurile stau tocmai invers. Luna în care sunt cele mai așteptate sărbători ale românilor aduce la suprafață și multe depresii, dintre care unele foarte puternice ajungându-se uneori, în cazul acestora, chiar la suicid.
Tocmai de a discuta despre această problemă dar și cum putem preveni astfel de stări, invitatul ediției de astăzi a emisiunii „În Comunitate” a fost psihologul Adrian Socol de la Fundația Estuar, care de peste 20 de ani caută să ofere opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească.
Potrivit celor spuse de invitatul nostru, în societate se simte în ultimii ani o presiune de a fi fericiți și de a face totul perfect, de a le demonstra altora dar și nouă că ne merge excelent. În situația actuală, când pandemia complică lucrurile diferența între ceea ce vrem să afișăm și ceea ce avem în realitate iese și mai mult în relief.
Dacă în alte perioade ale anului putem să avem și stări de tristețe, de mânie, putem să ne aratăm și dezamăgiți, acum, în perioada sărbătorilor, trebuie să fim veseli, să ne prefacem bucuroși de orice altă întâlnire.
Ce-i drept, este o perioadă în care ar trebui să ne arătăm unii altora ce fericiți suntem, ce locuri frumoase și exotice vizităm sau am vrea să vizităm.
Să aibă oare luna decembrie ceva deosebit ce îndeamnă la depresie? Să fie oare prea multe sărbători la intervale atât de scurte?
Adrian Socol a precizat că este vorba pe de o parte de lumina naturală pe care, în această lună, o primim este mult diminuată din cauză că ziua este mai scurtă, sinteza vitaminei D este mult diminiuată, iar cantitatea de dopamina este mai mică. Acum lucrurile au fost complicate și de situația pandemică. Una din măsurile de protectie împortriva infecției de coronavirus este aceea a distanței fizice pe care oamenii trebuie să o păstreze între ei.
Ce-i drept, dincolo de asta, luna decembrie este și o lună când trebuie să rezolvăm mai multe lucruri într-un timp mai scurt, când totul parcă ne copleșește și, din această cauză mulți oameni sunt mai obosiți, fiind și un factor favorizant al depresiei.
Psihologul Adrian Socol ne sfătuiește să încercăm, în primul rând, să nu neglijăm somnul și să dormim suficient pentru a ne recupera energia pierdută dar fără a recurge la vreo medicamentație specială pentru asta. De asemenea, trebuie să ieșim din casă și să facem mișcare suficientă.
Chiar dacă este o lună a reclamelor agresive, a superlativelor pe care, auzindu-le, mintea noastră tinde să intre într-o stare de alertă, ei bine tocmai acestora nu trebuie să le dăm prea mare atenție.
De asemenea, faptul că mulți oameni nu s-au mai putut întâlni cu rudele și cu prietenii, sentimental de singurătate s-a accentuat. În acest caz, poate cel mai bun lucru este să vorbim despre stările noastre și, de asemenea, dacă cineva ni se confesează să nu respingem persoana respective, ci să încercăm să o ascultăm cu răbdare si să îi spunem câteva cuvinte de încurajare.
Toate aceste gesturi mici dar și altele vă vor ajuta să treceți cu bine peste stresul acestei perioade.