VIDEO: Arhitect Emil Ivănescu, Președintele OAR București – „Trăim în epoca cartografierii urbane”
Articol de , 9 decembrie 2021, 16:40
Despre prima hartă interactivă a Bucureștiului și primul traseu pe bicicletă de Arhitectură Contemporană, au aflat Alex și Andreea de la Emil Ivănescu, președintele OAR București, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Zoom.
„Trăim în epoca cartografierii urbane și cred că e nevoie acum, la început de secol 21, să înțelegem ce înseamnă arhitectura contemporană, noul, inovația în constucții și ce înseamnă să ai arhitecți creativi, de top la nivel international, care au reușit să facă lucrări de cea mai bună calitate în București. Timp de 20 de ani am creat o arhivă digitală cu cele mai bune și moderne construcții din București. La anul împlinim 20 de ani ai acestui parcurs și am reșuit să implementăm harta digitală. Pe ea creăm tururi pe bicicletă de arhitectură contemporană”, explică Emil Ivănescu.
„Majoritatea acestor clădiri nu sunt impozante. Sunt ca mici bijuterii împrăștiate în diferite zone ale Bucureștiului. Poate acesta este și farmecul lor, pentru că trebuie să le descoperi. Iar această acțiune ne-am hotărât să o facem în cadrul Anualei de Arhitectură din București”, punctează arhitectul.
Despre traseul pe bicicletă, Emil Ivănescu spune: „Este o invitație pentru spațiul urban, pentru urbanitate și mobilitate. Sunt simboluri ale vieții contemporane în oraș. Am echilibrat ideea de construcții urbane contemporane și o practică pe care cât mai multe orașe europene trebuie să o aibă. Arhitectura contemporană trebuie să fie o arhitectură sustenabilă. Avem un mesaj al experienței și unul al design-ului și esteticii de cea mai bună calitate pe care îl întâlnim în București. Aceste tururi vor avea și ghizi profesionali de arhitectură contemporană. Orașele europene vor să îmbrățișeze turismul contemporan prin turism cultural și printr-un turism care pune accentul și pe nou, nu doar pe cultură și tradițional. Onorăm aceste construcții prin aceste tururi ghidate pe bicicletă.”
În 2021, doar în București au fost ridicate 23 de cladiri de birouri, centre, clădiri mari. 14 blocuri / locuințe colective sunt puse pe lista clădirilor cu o arhitectură demnă de Occident. 20 de vile și-au făcut loc pe aceeași listă și 13 clădiri de patrimoniu au fost restaurate la standarde de excelență. În total, într-un singur an pandemic 70 de clădiri au fost realizate arhitectonic într-un mod excepțional.
La nivel european, conform raportului The Architectural Profession in Europe 2020 a Case Study, al Architects’ Council of Europe, mai mult de 50% din toată producția de construcții și arhitectură o reprezintă locuințele, restul fiind programe ample de arhitectură și construcții publice și private. În cazul Anualei, deci a producției autohtone, locale, procentul este similar.
De asemenea, se înregistrează un procent foarte mare de amenajări de interior de calitate atât în zona locuințelor individuale, locuințelor colective, Horeca, office, ceea ce demonstrează că publicul român își dorește să trăiască într-o locuință frumoasă, care să aibă stil, calitate toate realizate împreună cu profesioniștii arhitecți. În raport cu numărul de construcții de calitate realizate în București, și numărul de amenajări de interior de calitate realizate tot în București, raportul este de 50% la 50%.