VIDEO: Daniela Ababei – „Recrutăm în continuare voluntari”!

Invitata de astăzi a emisiunii În comunitate a fost Daniela Ababei de la World Vision România.

Bine faci, bine găsești! S-ar putea aplica tuturor voluntarilor. Sunt acei oameni care își rup din timp și din viață să-i ajute pe alții. Așa, voluntariatul este sinomin cu altruismul.

Altruiști sunt și cei de la World Vision România. Sunt aici din 1990 când au găsit dezastrul caselor de copii, o pată pe fața României de atunci dar și de acum. Sunt alături de copiii din mediul rural, copii defavorizați din toate punctele de vedere: hrană, educație, sănătate.

Daniela Ababei de la World Vision România spune că sunt doua feluri de ajutor.

„Consiliere prin mentoriat. Consilierea vocațională este făcută cu specialiști. Voluntarii primesc un ghid al mentorului. Meditații pentru bacalaureat, dezvoltare personală, tabere pentru copii”.

Profilul voluntarului s-a schimbat de-a lungul anilor și, acum, arată cam așa.

„Voluntarii sunt cu studii superioare sau elevi. Anul acesta sunt foarte mulți care vor să sprijine alți elevi care nu au avut șanse în mediul rural. Și își consolidează și ei materia. Avem din zona corporate și cadre didactice. Numărul va creșta și după ce va trece pandemiea, pentru că lumea vrea interacțiune fizică”.

Și aria de acțiune a voluntariatului s-a modificat. Acum oamenii se implică și în alt fel de activități.

„Activități de mediu, de exemplu. Există o lege a voluntariatului pe care vrem să o modificăm; să o facem aplicabilă pentru orice fel de organizație și mai mare și mai mică. Oamenii trebuie să aibă motive să vină să voluntarieze. În străinătate, trebuie să faci dovada că ai făcut voluntariat la terminarea facultății”.

Voluntariatul n-a fost ceva care să ne preocupe o bună bucată de timp. Nu l-am înțeles și n-am crezut că poate ieși ceva bun din asta. Cu atât mai puțin bani. În timp, oamenii au învățat ce înseamnă să ajuți.

„Acolo unde suntem prezenți, în comunitățile rurale, comunitatea învață și se implică. Sunt oameni minunați, profesori, preoți, primari care au înțeles că și ei pot să voluntarieze. Simplul fapt că bibliotecarul stî cu copiii, după orele de școală sau învățătorul face educație remedială …”

Noi toți suntem la un click distanță de o faptă bună.

„Pe site-ul nostru, unde vor găsi informații. Secțiunea Implică-te, nume prenume, date de contact. Vom vedea ce vor să facă pentru acești copii; în general se implică o dată pe săptămână 2 ore, dacă e vorba despre online. Ne adaptăm și după talentul și abilitățile voluntarilor. Însă nu facem promisiuni. Avem voluntari pasionați de actorie. Am găsit copii și am făcut un atelier”.

Spune o vorbă românească ața:„dar din dar se face Rai”. Să te întorci, să răsplătești locul și oamenii care ți-au dat o mână de ajutor.

„Foarte mulți dintre cei ajutați se întorc către organizație, pentru că vor să dea ceva înapoi. Primim scrisori de la ei și ne mulțumesc. Recrutăm în continuare voluntari în special pentru meditații la materiile de bacalaureat: matematică, biologie, logică, psihilogie…”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.