VIDEO: Amprenta sunetului, un proiect care deschide lumea!
Articol de cristina.toma, 13 decembrie 2021, 19:06
Un cuvânt nou și-a făcut încet-încet loc în vorbirea de zi cu zi chiar dacă la început putea fi întâlnit doar în lumea jocurilor video. Este vorba de cuvântul „reziliență” care însemna că un material, un lucru se întoarce cu usurință la forma inițială după o deformare. Aceasta poate fi datorată unui șoc sau schimbării unor condiții de mediu.
Astăzi am început să auzim acest cuvânt tot mai des, iar aceasta nu înseamnă ceva rău. De exemplu, pentru persoanele cu diverse tipurii de dizabilități reziliența este vitală. În același timp este nevoie de o reziliență mult superioară oamenilor obișnuiți. Raportul este invers proporțional cu toleranța celorlalți. Cu cât aceasta din urmă este este mai mare, cu atât nu mai este necesară o reziliență atât de mare.
Pentru a face acest lucru posibil Asociația „VAR Cultural” a lansat cea de a doua ediție a proiectului „Amprenta Sunetului”, proiect despre care ne-au vorbit Vero Nica, documentarist dar și manager al proiectului, și Magda Cernea, psiholog audiolog, invitatele de astăzi ale emisiunii „În Comunitate”.
Proiectul se adesează tinerilor hipo-acuzici din toate zonele țării și se desfășoară printr-o serie de ateliere desfășurate online. Procesul de selecție se va derula în luna decembrie 2021, iar în perioada ianuarie-martie, șaisprezece tineri , între 14-18 ani, purtători de implant cohlear, adică proteze auditive instalate în interiorul urechii, vor fi conduși într-un întreg demers terapeutic de o echipă de profesioniști.
Pentru a se înscrie în acest program, cei interesați trebuie să scrie pe adresa amprenta.sunetului@gmail.com până pe 20 decembrie și să explice de ce doresc să participe la acest program.
În cadrul atelierelor, ei vor fi conduși într-un întreg demers terapeutic de o echipă de profesioniști. Din această echipă fac parte un dramaterapeut, un percuționist, un artist păpușar, un documentarist și artist visual.
În sesiunile săptămânale se vor aplica tehnici de terapie prin joc, dramaterapie, percuție și confecționare de marionete. Echipa vizează afirmarea identității participanților, exprimarea provocărilor cu care se confruntă cât și îmbunătățirea mecanismelor și strategiilor de reziliență.
Etapa finală a proiectului va conduce la realizarea unui film rezultat exclusiv din contribuțiile tinerilor și reflectând experiențele acestora. Proiectul nu se adresează doar tinerilor hipoacuzici care au deja un implant cohlear și lansează simultan o provocare pentru implicare colectivă în promovarea toleranței și a diversității, demarând o campanie de sensibilizare a publicului prin mediatizarea proiectului.
Lansarea filmului va avea loc atât online, cât și în cadrul unui eveniment organizat în București. De altfel, motto-ul proiectului este „Auzi și acum și pentru totdeauna”.