VIDEO: Cosmina Simiean – „Procentul adolescenților care se gândesc la suicid este foarte mare”!
Articol de dianamatei, 15 decembrie 2021, 18:18
Invitata emisiunii de astăzi În Comunitate a fost Cosmina Simiean, director general DGAS.
Pandemia lasă urme adânci. Nu s-a terminat, iar urmele vor rămâne pentru mult timp. Ne-a afectat, în aceeași măsură, pe toți. Poate pe adolescenți ceva mai mult; sunt într-o perioadă dificilă.
Consumul de droguri ia amploare și pare că scapă de sub control. Unii au reușit să țină situația în frâu. Și am încercat și noi printr-un proiect, spune Cosmina Simiean, director general DGAS.
„Avem un proiect care a pornit din capitala Islandei, unde au avut o problemă cu drogurile printre tineri. Au adus la o masă instituții locale, școlile, elevii. Acest model este cel mai eficient din lume. Încercăm să aflăm motivația la tineri și să vedem care este contextul familial și social. Suntem pe locul 1 la consumul de băuturi alcoolice făcute în casă, în București. În alte țări nu există acest obicei. Transmitem un mesaj părinților: să aibă grijă la ce țin în cămară”.
O altă problemă cu care a venit pandemia, sau pe care a acutizat-o, este suicidul. Și tot adolescenții au de suferit.
„Procentul adolescenților care se gândesc la suicid este foarte mare. Sunt probleme comune pentru toți adolescenții din Europa. Pandemia a acutizat această problemă prin școala online și prin faptul că tinerii nu mai ies atât de des. Am putut să educăm tineri din licee din toată lumea. Așa au fost puși față în față cu alte culturi. Marea problemă sunt tinerii care nu mai sunt în învățământ. Tinerii sunt expuși la mai multe probleme: de gen, de discriminare… Cred că cei care vin după noi nu vor avea astfel de probleme dacă îi ajutăm”.
Suicidul și drogurile nu sunt singurele probleme cu care se luptă DGAS. Sărăcia este o altă problemă, iar cei mici o resimt din plin. Oamenii buni au venit, repede, cu un alt proiect.
„Bebe de București are hăinușe. S-au strâns peste 2600 de pachete. Bucureștenii chiar au donat haine și jucării. O pot face în continuare pe Bulevardul Elisabeta 72. Este un spațiu mai mare și pentru jucării și haine.”
Sărăcia, poate, a dus pe străzi oameni care nu pot decât să viseze la un Crăciun. Sunt oamenii străzii pentru care noi nu mai suntem acolo în această perioadă să îi ajutăm.
„Oamenii străzii nu se bucură de sărbători cum facem noi. Încercăm să oferim un strop de bucurie celor care acceptă să vină la noi, la adăposturi. Aici se adaugă și serviciile nonguvernamentale. Oamenii străzii își doresc de la parfumuri la șosete groase, medicamente…Este important să-i menținem în adăposturi cu un program regulat și cu reguli”.
Cu o floare nu se face primăvară. Oamenii buni au nevoie de ajutor. Fără să cerem nimic înapoi.
„Oamenii pleacă din sistem pentru că asistenții sociali nu primesc niciodată un mulțumesc. Așteptăm voluntari. Să vină să stea de vorbă cu oamenii străzii. Oamenii aștia au multe povești în spate și au nevoie de cineva care să-i asculte. Oamenii se simt ascultați și valorizați. Îi așteptăm pe adresa de facebook sau pe www.dgas.ro”.