„Stelele de la picioarele noastre” – o carte pentru părinți și copii!

Dacă vă plac poveștile despre puști ambițioși și sensibili care doresc să facă lumea mai bună, atunci romanul „Stelele de la picioarele noastre”, scris de David Barclay Moore și apărut în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră și poate fi și un cadou interesant și pentru un adolescent.

Acțiunea cărții se petrece în New York-ul zilelor noastre, mai precis în Harlem în ajunul Crăciunului, când toată lumea pare a uita de problemele cotidiene și cu mic cu mare se pregătesc de sărbători.

Numai Lolly Rauchpaul și mama lui par a nu fi prinși de această euforie. Pur și simplu puștiului de 12 ani și mamei sale nu le pasă de sărbători deoarece durerea provocată de moartea lui Jermaine, fratele mai mare al lui Lolly, îi copleșește.

Adolescentul fusese ucis într-una dintre încăierările care aveau loc între găștile de cartier. De fapt lumea în care trăiește Lolly este una aflată la limita sărăciei, împărțită în teritorii cu granițe discrete dar bine delimitate, împărțite între benzile de cartier.

După moartea fratelui său, Lolly se simțea nu doar singur, ci și fără apărare în fața derbedeilor din cartier care nu se dădeau în lături de a-i jefui și bate pe cei mai slabi dintre ei.

Așa că Lolly nu găsește alinare nici în casă nici în afara ei. Însă când Yvonne, prietena mamei sale, îi face drept cadou doi saci plini cu cărămizi lego viața băietelului se schimbă.

El urmează cu rigurozitate indicațiile de asamblare de pe cutiile de lego, rigurozitate care îi uimește pe cei din jur și primește laude de la ei. Mulți sunt de părere că puștiul va ajunge mare arhitect. Și chiar dacă prietenii lui erau siguri că Lolly ar vrea de fapt să aibă ultimul model de telefon inteligent, lego, se pare că, îl făcea mai fericit.

De altfel mama lui, deși era convinsă că el merită un asemenea dar, le spusese prietenilor și rudelor că nu vrea să așeze o țintă pe pieptul fiului său.  De fapt Lolly a fost mereu pasionat de lego, ceea ce era puțin de neînțeles pentru prietenii și vecinii lui, Casimirio un dominican ce locuia cu familia în bloc dar, și Steve, un vecin puțin mai mare decât fratele lui care lucra în industria filmelor, domeniul care i-ar fi plăcut și lui Lolly dar nu acum, ci poate după ce va împlini 20 ani.

Cu toată prudența lui, tot este atacat de cei doi derbedei care încercaseră să-l jefuiască și altă dată și care îl hărțuiau neîncetat. Aceasta îl va face pe Lolly să nu mai iasă din casă și să se izoleze pur și simplu într-o lume a lui unde nici măcar schemele de lego nu mai sunt respectate, o lume pe care o va construi după regulile sale.

Pare că nimic nu îl mai interesează. Aceasta până când, într-o zi, primește un tovarăș de muncă neașteptat și în același timp nedorit. Însă tocmai acest nou venit în viața lui, care la început îl agasează foarte tare, îl va învăța ce înseamnă toleranța și prietenia.

Și chiar dacă acesta este romanul de debut al scriitorului David Barclay Moore, cartea a primit deja un premiu literar, iar în prezent este în curs de ecranizare.

S-au scris multe cronici entuziaste despre această carte, se pot scrie încă și mai multe despre ea dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.