Cum va fi vremea de sărbători
Articol de cristina.toma, 20 decembrie 2021, 19:36
Vremea este unul dintre elementele care au mare influentă asupra modului în care ne organizăm sărbătorile. Dacă este vară vom dori să avem vreme însorită, să mergem la mare sau la munte iar dacă este iarnă și mai vin si sărbătorile cu toții ne dorim zăpadă. Sigur un Crăciun sau un Revelion petrecut cu familia si prietenii este extraordinar dar dacă este si zăpadă, atunci este de neuitat. Unii își pregătesc schiurile, alții săniuța iar unii sunt adevărați generali atunci când este vorba de bătaia cu bulgări de zăpadă.
Cum va fi vremea de sărbători am aflat de la meteorologul Meda Andrei, invitata In Comunitate.
Dacă veștile despre vreme sunt bune sau nu aceasta depide de preferința fiecăruia. Astfel până la Crăciun temperaturile sunt destul de ridicate așa că este putin probabil să avem zăpadă în București. Va ninge ce-i drept la munte la altitudine ridicată dar în locurile mai joase va fi ploaie iar aceasta va fi in special prin vest, prin nord, prin centru. In sudul și sud-estul tării aceste precipitații sub formă de ninsoare vor fi mai rare.
Însă spre sfârșitul anului si începutul anului viitor vor începe să scadă temperaturile corespunzător sezonului și să vedem mai multe ninsori și nu doar din când în când o fulguială.
Aceasta însă nu înseamnă că iarna va fi neapărat scurtă deoarece din experiențele anilor trecuti s-a vazut ninsoare și în aprilie cum a fost in anul 2017. Pe fondul schimbărilor climatice iarna vine putin mai târziu și pleacă mai târziu.
Cei care doresc să isi petreacă sărbătorile la munte dacă doresc să vadă zăpadă ar fi bine să o caute în locuri înalte la multe pentru că în cele joase este posibil să fie ploi.
Cei care doresc să fie intr-un loc fără vânt puternic si nu foarte frig ar fi bine să aleagă sudul țării.
Vor fi perioade mai reci, cu nopti geroase și dimineti cu polei dar vor fi si perioade cu vreme mai calede. Per total iarna aceasta va avea temperaturi mai blânde decât alte ierni.
În perioada iernii pot avea loc și unele fenomene extreme, acestea apărând in fiecare iarnă, în diferite zone ale Europei. Fenomene extreme care s-au intâlnit de-a lungul vremii la noi în diferite zone ale țării pot si poleiul si viscolul care in anumite momente pot să fie de durată mai mare decât de obicei. Pot apărea si fenomene de vânt extrem care are o viteză mai mare si tine mai mult decât normal. Se pare că pe fondul schimbărilor climatice cu astfel de fenomene ne vom întâlni mai des cu astfel de fenomene în următorii ani.