Fără centrale de apartament în blocurile noi!?

Foto: Mircea Apostolescu/arhiva

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că, din februarie anul viitor, în blocurile de locuințe nou construite nu va mai fi permisă instalarea de centrale individuale, de apartament.
Dezvoltatorii imobiliari vor trebui să opteze pentru centrale de bloc sau cel puțin de scară. Acestea trebuie să aibă coșuri care să evacueze noxele la 40-50 de metri înălțime, nu la nivelul unde trăiesc oamenii.

„Pentru viitor, propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi.
Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul.
Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a afirmat Tanczos Barna, într-un interviu la Digi 24.

Ministrul spune că speră ca măsura să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie 2022, dată de la care dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, a precizat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Nu s-a pus problema interzicerii centralelor de apartament în blocurile vechi, deja existente, dă asigurări titularul portofoliului de la Mediu.

„Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”, a declarat Barna.

Ministrul Mediului a mai spus că există deja, în România, practica de a obliga dezvoltatorii imobiliari să se îndrepte către sistemele centralizate de încălzire, acolo unde acestea mai există.
Astfel, la Brașov, dezvoltatorii imobiliari sunt trimiși, mai întâi, să negocieze cu societatea de termoficare. Numai dacă aceasta spune că ar fi ineficient să extindă sistemul centralizat la noile blocuri, dezvoltatorii pot veni cu alte soluții, a explicat Tanczos Barna.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.