Acțiuni de comemorare a 32 de ani de la Revoluție!

Sursa foto: Alexandru Dolea

Sunt 32 de ani de când România a ieșit de sub tutela regimului communist. La ora 7:00 dimineaţa, zeci de mii de muncitori din Militari, Pipera, Uzinele 23 August şi Republica s-au îndreaptat spre centrul oraşului, purtând steaguri fără stemă.

Două ore mai târziu, Piaţa Universităţii era plină de demonstranţi cărora li s-au alăturat armata. S-a instalat starea de necesitate, iar în centrul Bucureștiului se aflau peste 100 de mii de oameni.

Manifestanţii au ocupat piaţa din faţa Comitetului Central, încep să forţeze uşile masive ale clădirii şi escaladează balconul.

Nicolae şi Elena Ceauşescu se refugiază pe acoperişul clădirii, unde erau aşteptaţi de un elicopter. După fuga dictatorului, manifestanţii au ocupat Comitetul Central şi sediul televiziunii în jurul orei 12:30- acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluţiei.

Haousul a început să se instaleze din seara zilei de 22 decembrie. Instituțiile publice au fost atacate cu focuri de armă. Populaţia şi armata au fost chemate să apere cuceririle revoluţiei.

Au fost transmise informaţii neverificate, contradictorii, iar la Aeroportul Otopeni au fost trimise întăriri dar apărătorii au crezut că sunt atacaţi şi au deschis focul asupra lor, omorând în jur de 50 de militari.

Astfel, astăzi, în București, au fost programate slujbe religioase, ceremonii militare și depuneri de coroane. Unul dintre momentele de comemorare a avut loc la Radio România, în fața Sălii de concerte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.