Primăria Sectorului 1 va recupera un prejudiciu incert?
Articol de Mircea Apostolescu, 23 decembrie 2021, 12:51
Consilierii locali au adoptat, ieri, o hotărâre prin care edilul Clotilde Armand a fost mandatată să întreprindă demersurile necesare pentru recuperarea unui presupus prejudiciu în valoare de 243 de milioane de lei.
Prejudiciul respectiv se presupune că ar fi fost creat bugetului Sectorului 1, prin contractul cu operatorul de salubritate Romprest.
Presupusul prejudiciu este menționat cu prilejul control făcut de Ministerul de Finanțe.
Consilierii locali PNL au făcut, însă, un amendament la proiectul primăriței din Banu Manta.
Conform acestui amendament, prezentat de către viceprimarul PNL al Sectorului 1, Ramona Porumb, prejudiciul urmează să fie recuperat prin intermediul juriștilor de la Primăria Sectorului 1 și nu printr-o casă de avocatură externă.
„Amendamentul nostru se referă la a demara acest proiect prin reprezentantul legal, adică prin aparatul juridic pe care Primăria Sectorului 1 îl are. Așa cum știți, în acest an, avem un an în care am dat un vot de încredere doamnei primar și doamnei avocat Trandafir să se ocupe de procesul pe speța cu firma de salubritate, însă am obținut cu mari întârzieri rapoarte, incomplete, și ne-am trezit, ulterior, că, deși ar trebui să ne reprezinte, doamna avocat acuză Consiliul Local mai departe, în procesele pe care le face.
Poate știm și noi exact care este suma pe care Primăria Sectorului 1 a cheltuit-o cu acest contract al doamnei avocat Trandafir, ținând cont că rezultatele au fost zero până la acest moment.
Ca urmare propunem un amendament, fiind de acord cu punerea în aplicare a deciziei date de Ministerul Finanțelor în urma controlului, ca acest proces să se facă prin aparatul de specialitate al Primăriei și ținând cont de potențialul prejudiciu, pentru că cei de la Ministerul Finanțelor precizează de foarte multe ori că nu se regăsesc documente și că întreaga concluzie se bazează pe documentele care le-au fost puse la dispoziție. Dacă nu a găsit documente, mă întreb cum a mai încheiat alte protocoale cu firma respectivă”, a declarat Ramona Porumb, viceprimarul PNL, al Sectorului 1.
Primarul Clotilde Armand a declarat că amendamentul PNL lasă proiectul fără conținut.
„Amendamentul lasă fără conținut proiectul de hotărâre și este ilegal. De fapt, vrem să recuperăm prejudiciul cauzat de PNL cu angajații numiți tot de PNL și PSD. Acum când vine cineva să rezolve ce ați distrus, să recuperăm prejudiciul, aveți curaj și votați proiectul, fără circ, fără scandal și fără să dezinformați”, i-a acuzat Clotilde Armand pe consilierii locali.
Consilierul local PSD Cristian Tudose a interpelat-o pe Clotilde Armand în legătură cu scandalul Romprest. Tudose a vrut să știe când își va începe activitatea comisia de analiză a activității doamnei avocat Trandafir.
Hotărârea privind formarea acestei comisii a fost adoptată de către Consiliul Local din Banu Manta cu două luni în urmă și este blocată la cabinetul primarului Armand, a susținut consilierul PSD. El a mai subliniat că respectiva casă de avocatură este plătită de la bugetul local și, prin urmare, consilierii au dreptul și chiar obligația de a cere informații despre ce sume a primit casa de avocatură pentru a reprezenta Primăria în instanță și ce rezultate a obținut.
„Mi-ați dat foarte puține mandate, în rest s-a ocupat Direcția juridică de aici pe care o știți foarte bine, despre ce fac ei nu vă interesează sau poate știți deja, dar când doamna avocat Trandafir obține rezultate pozitive, în sfârșit câștigăm în instanță, atunci vreți să verificați ce face ea. E o dublă măsură care nu este deloc explicabilă. Primăria nu a câștigat niciodată niciun proces. Sunt fapte, nu sunt acuzații”, a acuzat din nou Clotilde Armand.
Potrivit referatului de aprobare ataşat proiectului de hotărâre propus de către Executivul din Banu Manta, pe 28 aprilie, Direcţia Generală de Inspecţie Economică-Financiară din Ministerul Finanțelor a realizat un control la Primăria Sectorului 1. Principala măsură dispusă prevede recuperarea unei creanţe bugetare de 243.896.931 lei „de la Romprest şi/sau de la persoanele răspunzătoare”.