Cel mai sumbru Crăciun al Bucureștiului!

Foto-Mircea Apostolescu

Deși pandemia ne-a mai slăbit deocamdată din chingi, Crăciunul vine anul acesta cu o atmosferă sumbră în București.

Târgul de Crăciun al Primăriei Capitalei de la Universitate este numai o parodie a celor din ultimii ani. Este scump și emană o veselie forțată, de mucava. După ce plătești întrarea – pentru prima dată în istoria târgurilor de Crăciun din București, trebuie să mai scoți din buzunar 8 lei pentru un pahar de vin fiert, 25 de lei pentru o plăcintă și 35 de lei pentru un cârnat. Mănânci și bei rapid, apoi pleci, fiindcă târgul în sine e lipsit de orice atmosferă, ba chiar are un aer trist.

Iluminatul de sărbători din centrul Capitalei este sărăcăcios. Se vede că este încropit din rămășițele anilor trecuți. Până și în Cișmigiu, practic la geamul biroului primarului general al Capitalei, luminițele de Sărbători se datorează unei bănci comerciale, nu Primăriei Municipiului București.

Pentru a întregi atmosfera sumbră, bucureștenii își petrec Crăciunul din acest an sub amenințarea dublării – în cel mai bun caz, a prețului la gigacalorie. În gâlceava tulbure a acestei săptămâni premergătoare Crăciunului, bucureștenii care sunt branșați la sistemul de termoficare nu știu dacă vor plăti 280 de lei pe gigacalorie, așa cum a propus deja Nicușor Dan, sau chiar mai mult. Primarul general al Capitalei se vaită că a cerut sprijinul Guvernului, dar nu a primit nici un ban pentru a face față creșterii prețului energiei termice.

Liberalii bucureșteni îl critică pe Nicușor Dan pentru că nu a reușit să obțină acordul politic necesar în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) pentru a duce prețul gigacaloriei pentru populație de la 164, cât este acum, la 280 de lei.
Și spun că vor face ei un buget viabil al Capitalei și, astfel, vor primi și sprijinul Guvernului.

Asta în condițiile în care parametrii serviciului de termoficare sunt departe de a fi satisfăcători, unii primari de sector recurg la improvizații menite, zice-se, să le asigure cetățenilor apă caldă și căldură, angajatii de la CET-urile Progresul, Sud și Grozăvești intrau, aseară, în grevă spontană, cerând măriri salariale.

Crăciun liniștit…

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.