Descoperire fantasticã, sub gheaţa antarcticã

La adâncimi mari, sub calota glaciarã antarcticã, cercetãtorii au descoperit zeci de forme de viaţã, într-un perimetru redus, pe platoul marin. Un nivel de biodiversitate fãrã precedent pentru un mediu complet privat de lumina solarã, conform informaţiilor publicate azi, de Live Science.

La adâncimi mari sub calota glaciarã antarcticã, protejatã de radiatia solarã, poate exista viatã, însã biologii erau de pãrere cã biodiversitatea ar fi redusã. Majoritatea ecosistemelor se ridicã pe fundatia organismelor capabile de fotosintezã, asa cum sunt planetele sau algele, iar în întunericul abisal nu ar trebui sã existe suficiente surse de hranã pentru a susþine o varietate mare de forme de viatã.

Cercetãtorii Gerhard Kuhn ºi Raphael Gromig, de la Institutul Alfred Wegener, au descoperit, intr-un mediu întunecat si aparent ostil vieţii,  numeroase fragmente de organisme vii. Au trimis mostrele culese lui David Barnes, pentru a le analiza (David Barnes este biolog marin în cadrul British Arctic Survey, unul dintre co-autorii studiului publicat în jurnalul Current Biology).

Sub microscop, biologii au observat cã fragmentele din mostrele culese provin de la creaturi diferite. David Barnes a identificat 77 de specii diferite, cu mult mai multe decât s-ar fi asteptat oricine sã gãseascã. Biologul britanic recunoaste cã la un moment dat se întreba dacã nu cumva era victima unei farse.

Faptul cã sub banchizã existã un ecosistem divers poate reprezenta o surprizã. Viata marinã, în special organismele care trãiesc în colonii fixe si care se hrãnesc prin filtrarea apei din jur, asa cum sunt briozoarele, buretii si meduzele, ar trebui, teoretic, sã fie extrem de rare sub banchize. Aceste organisme se hrãnesc cu alge, care la rândul lor au nevoie de lumina solarã pentru a trãi si despre care se crede cã sunt niste organisme mult prea delicate pentru a rezista la temperaturi de -2,2 grade Celsius.

Aceste nevertebrate se hrãnesc însã cu microorganisme din clasa ciliatelor sau a dinoflagelatelor, ce sunt purtate sub banchizã de curentii oceanici.

‘Ar putea fi cel mai netulburat habitat de pe Pãmânt’, a declarat Barnes despre spaþiul dintre limita inferioarã a banchizei si platoul marin. Lipsa oricãrei influente externe ar putea explica diversitatea speciilor din acest ecosistem. Sub gheatã, aceste forme de viatã nu sunt expuse la furtuni si la alte pericole, a mai explicat biologul britanic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.