„Ia o piersică. Memoriile unui chef”- o carte care încurajează!
Articol de cristina.toma, 30 decembrie 2021, 14:44
Dacă vă plac poveștile de viață adevărate cu oameni care ajung să realizeze totul prin forțe proprii și nu doar pentru că au noroc, atunci cartea „Ia o piersică. Memoriile unui chef” scrisă de David Chang si apărută la editura Publica în colecția Narrator, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.
David Chang este unul dintre cei mai iubiți chefi din lume, iar memoriile lui nu sunt doar pentru gurmanzi. De altfel, chiar el mărturisește în deschiderea acestei confesiuni, care se întinde pe 360 de pagini, că nu știa la început cum să scrie această carte: doar să povestească pur și simplu sau să bage și câteva rețete?
Autorul își dorise ca această carte să fie un manual pentru autodidacții în materie de antreprenoriat. Însă și în spatele unei astfel de povești stau tot oamenii pe care autorul îi întâlnește așa că, până la urmă, amintirile și sfaturile o fac să fie o carte de memorialistică. Aceasta pentru că o ia cu începutul și povestește despre familia sa venită din Coreea de Sud, despre munca asiduă a bunicilor și părinților care veniseră în America doar cu strictul necesar.
Părinții care erau obligați să muncească multe ore erau adesea foarte severi cu copiii, iar rezultatele lor la învățătură erau pentru cei mari foarte importante.
Părea că relația copii-părinți se bazează doar pe rezultatele școlare a celor mici, iar David Chang nu reușea să se ridice la înălțimea viselor pe care părinții le aveau pentru el. Nu era ușor dar nici nefericit nu era.
Apoi autorul demontează stereotipurile despre asiaticii care trăiesc în America și care adesea sunt prezentați ca fiind rigizi și preocupați numai de rezultatele la învățătură, competiție și apoi carieră, care trebuie să fie cea aleasă de familie indiferent de aptitudinile și talentele tinerilor.
Sigur, până la urmă orice părinte își dorește o viață fericită și îmbelșugată pentru copii. Însă pentru ca cei din urmă să ajungă aici nu ajunge doar să asculte de părinți, ci trebuie și ei să se lupte pentru ceea ce doresc, să învețe din propriile greșeli.
Chiar dacă nu va merge la Harvard, David Chang va studia și va călători, iar în cele din urmă își va deschide o mică afacere.
Astfel, în 2004, el va deschide Momofuku Noodle Bar într-un spațiu mic și lipsit de orice decor din East Village, Manhattan. Era și bucătar și patron, lucra la plită și servea ramen și chifle cu porc unui public format din alți bucătari și din clienți nedumeriți, pentru care ramenul era o zeamă instant cu tăieței, servită într-un recipient de polistiren.
Cu toate acestea, deși eșuase în aproape tot ce făcuse de-a lungul vieții, David era pe cale să devină unul dintre cei mai influenți chefi ai generației sale, stimulat de întrebarea „Ce-ar fi dacă lucrul care astăzi este necunoscut devine mâine standard?”.
De aici începe o aventură fabuloasă pe care autorul ne-o povestește într-o cronică elegantă și candidă, curajoasă și plină de umor. Acesta își expune greșelile și se arată uimit de norocul extraordinar pe care l-a avut, pe măsură ce povestește succesiunea neverosimilă de evenimente care l-a făcut să devină unul dintre reprezentanții de vârf ai profesiei sale.
Se confruntă cu sentimentul permanent că este altfel, că nu-și găsește locul, analizează boala psihică de care suferă și care era să-l omoare și găsește speranță în valoarea comună a deliciului.
În același timp, Chang oferă cititorului o incursiune în viața nevăzută a restaurantelor și pune în balanță dragostea profundă pe care o nutrește pentru bucătărie cu onestitatea neclintită cu care prezintă istoria brutală a industriei și viitorul ei nesigur.
Ce s-a mai întâmplat apoi cu David Chang? A ajuns unul dintre cei mai iubiți bucătari din lume, are chiar o emisiune și a făcut documentare despre arta culinară ce pot fi văzute pe site-uri cunoscute de filme.
Se pot spune multe atât despre autor, cât și despre cartea lui dar eu nu vă mai spun decât că o recomand, în special celor care s-au simțit vreodată marginalizați sau priviți ciudad pentru că sunt „altfel”. Oricine va citi această carte nu o va lăsa din mână până când nu va întoarce și ultima pagină.