Rafila: Greşeala umană este cea care de multe ori declanşează tragedii în spitale


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pledeaza pentru respectarea procedurilor şi regulamentului de funcţionare in spitale, astfel încât să se evite producerea unor incidente, pentru că, de multe ori, „greşeala umană şi nu starea clădirii” este cea care declanşează tragedii în spitale.

„Dacă aprinzi o candelă sau o lumânare într-un salon de spital, lucrezi cu flacără deschisă şi se poate produce un incident. Vechimea unei clădiri, starea instalaţiilor dintr-o clădire, reprezintă o parte a problemei, respectarea procedurilor şi recomandărilor. Un pacient sau aparţinătorul unui pacient nu respectă o procedură, dar trebuie să se supună regulamentului de funcţionare a acelui spital. Astea se obţin prin educaţie, în timp, nu se pot rezolva peste noapte, dar facem eforturi să obţinem o siguranţă cât mai mare a pacienţilor”, a afirmat Rafila, după ce a vizitat Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Matei Balş”, unde, în 29 ianuarie 2021, a avut loc un incendiu.

Potrivit ministrului, în spitalele din România cu infrastructură învechită trebuie reabilitate secţiile de terapie intensivă şi în secţiile în care se lucrează cu oxigen, astfel încât echipamentele să funcţioneze perfect.

Managerul INBI „Matei Balş”,  Cătălin Apostolescu, a precizat că, după incendiul din 28 ianuarie 2021, în spitalul pe care îl conduce au fost achiziţionate detectoare de oxigen şi au fost modificate procedurile de lucru.

Apostolescu a anunţat că Pavilionul V  va fi redat circuitului medical începând din luna ianuarie, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare a clădirii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.