Generatorul din Aviației, contestat de către un fost consilier general!

Foto: Mircea Apostolescu

Un fost consilier general USR atacă în contencios administrativ generatorul din Aviației. El susține că protocolul privind implementarea programului „căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1, București”, încheiat de către Primăria Sectorului 1 cu Compania Municipală Termoenergetica, ar fi ilegal.

„HCGMB (… Hotărârea Consiliului General al Municipiului București n.r.) nr 356/2021 nu ține cont că, prin implementarea protocolului dintre Primăria Sectorului 1 și Compania Municipală Termoenergetica București SA, se încalcă OUG 57/2019, articolele: 6-13 și următoarele”, scrie Florin Ivan în plângerea sa prealabilă.

Fost consilier general, în mandatul 2016-2020, și fost candidat USR la Consiliul Local Sector 1 la alegerile din toamna lui 2020, Florin Ivan a declanșat prima etapă a contenciosului administrativ, plângerea prealabilă, împotriva Hotărârii Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) nr 356/2021, privind împuternicirea Consiliului Local al Sectorului 1 al Municipiului București de a încheia un protocol cu Compania Municipală Termoenergetica București SA, privind implementarea programului „căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1, București”.

În plângerea prealabilă, adresată primarului general al Capitalei Nicușor Dan și Consiliului General al Municipiului București, Ivan susține că „acțiunea (… de instalare a generatorului n.r.) este total contradictorie cu legislația în vigoare și cu normele legale pentru implementarea unui serviciu de producere a termiei”.

Fostul consilier general USR spune că generatorul din cartierul Aviației nu ar fi autorizat de către Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și acesta ar trebui verificat și de către ISCIR.

Mai mult decât atât, nu ar exista un proiect aprobat de modificare a sistemului de distribuție a energiei termice, sistem ce nu aparține Primăriei din Banu Manta, ci Municipalității.

În plus, generatorul ar produce și poluarea aerului din zonă și din împrejurimi peste limitele admise. Fostul consilier general mai scrie, în plângerea sa prealabilă, că nu ar fi fost analizat impactul generatorului asupra mediului.

„Folosește utilaje pentru producerea energiei termice, mari consumatoare de combustibili și cu producere de noxe peste limitele admise care poluează zona/zonele adiacente”, scrie Ivan în plângerea prealabilă. El mai susține că generatorul ar produce și poluare fonică.

De asemenea, pentru instalarea generatorului ar fi fost aduse modificări parcărilor și spațiilor verzi din zonă.

Nici din punct de vedere economic, lucrurile nu ar fi bine puse la punct deoarece nu ar fi fost analizat impactul financiar pe termen mediu și lung.

În concluzie, Ivan cere anularea HCGMB 356/2021 „ca nelegală” deoarece:

„a) Prin aprobarea acestui acord se încalcă legislația, prin decizia de a oferi facilitate numai unui grup de locuitori, în detrimentul celorlalți locuitori care nu vor beneficia de acest avantaj.

b) Va duce la cheltuieli suplimentare din bugetul Primăriei Sectorului 1, cu încălcarea OUG 57/2019.

c) Va duce la imposibilitatea Primăriei Sectorului 1 de a susține CET Grivița pentru a cumpăra combustibil și să poată distribui în mod egal agent termic beneficiarilor din zona arondată. Ar fi mult mai eficientă susținerea CET Grivița”, potrivit plângerii prealabile a fostului consilier general USR Florin Ivan.

În context, trebuie menționat faptul că, interpelat de către consilierii locali cu privire la protocolul cu Termoenergetica, edilul Clotilde Armand preciza că nu există un „contract financiar” între Autoritatea Locală din Banu Manta și Compania de termoficare. Ar exista numai un protocol de colaborare, spunea doamna Armand în fața Consiliului Local.

„Cu Termoenergetica, nu există un contract financiar. Această energie care este încălzită, e vorba de apă caldă, adică apă care este încălzită, se regăsește direct în țevile care ajung la oamenii acasă. Protocolul așa spune. Înțelegeți? Fiind proiectul… , fiind un proiect pilot, care acuma se pune la zi, nu știu exact dacă protocolul este definitivat sau nu. Este un proiect pilot agreat între cele două enti (…), cele două instituții. Eu ce cer de la dumneavoastră este un sprijin pentru acest proiect. Știți? Nu niște șicane administrative”, le spunea edilul Armand consilierilor locali, pe 6 decembrie anul trecut.

În context, ar mai trebui menționat și faptul că București FM a solicitat Primăriei Sectorului 1 date tehnice cu privire la generatorul instalat în cartierul Aviației încă din 2 decembrie 2021. Era vorba despre caracteristici precum consumul de combustibil, cantitatea de energie termică produsă și poluarea generată. Pe data de 13 decembrie 2021, Primăria din Banu Manta amâna răspunsurile.

„Ca urmare a cererii dumneavoastră adresată Primăriei Sectorului 1 în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, prin care doriți să vă comunicăm mai multe informații referitoare la generatorul instalat de către administrația locală în Cartierul Aviației, înregistrată la instituția noastră cu numărul 811/02.12.2021, vă informăm faptul că, având în vedere complexitatea solicitării, răspunsul nu poate fi expediat în termenul iniţial de 10 zile, urmând să vă parvină în termen de maximum 30 de zile de la data primirii cererii, conform prevederilor articolului 7, alin. 1, din Legea 544/2001”.

Conform răspunsului care ne-a parvenit, generatorul consumă motorină, dar ar putea funcționa și cu gaze naturale, „dacă infrastructura locală o permite”. Echipamentul produce 2500kW termici, cu un consum de 280 litri de motorină pe oră.

„Costul combustibilului este dat de prețul pieței”, mai precizează cei de la Primăria Sectorului 1.

Generatorul poate produce agent termic de până la 105° Celsius, cu o eficiență de 92%.
Pentru că nu am primit un răspuns clar cu privire la costul combustibilului, am încercat să facem câteva calcule. Așadar, la un consum de 280 litri/oră și la un preț mediu de 6 lei/litru de motorină, costul ar fi de 1680 lei/oră de funcționare. Mergând mai departe cu calculele, generatorul ar consuma 6720 litri de motorină în 24 de ore, ceea ce ar însemna un cost de 40 320 lei/24 de ore de funcționare. Într-o lună de funcționare, costul combustibilului ar putea depăși 1 milion de lei.

Primăria Sectorului 1 susține că „Echipamentul se încadrează în normele stabilite prin Legea 188/2018 privind limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanți proveniți de la instalații medii de arderi”.

Conform aceluiași răspuns, „Combustibilul necesar funcționării echipamentului este asigurat de către Primăria Sectorului 1″, pe baza aprobării de către Consiliul Local al Sectorului 1 a obiectivului „Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1” și a HCGMB 356/2021.

HCGMB 356/2021 este atacată în contencios, în faza plângerii prealabile, de către Florin Ivan.

Pe de alta parte, Primăria Sectorului 1 a prezentat subiectul pe pagina de Facebook in data de 23 decembrie 2021:

Locatarii a 79 de blocuri din Cartierul Aviației vor beneficia în această iarnă de apă caldă și căldură la parametrii optimi și în regim de continuitate.
Este vorba despre blocurile racordate la Punctele Termice 3, 5, 6 din acest cartier care sunt situate la capătul rețelei de termoficare și care în prezent se confruntă cu cele mai mari probleme în alimentarea cu apă caldă și căldură.

Consiliul Local Sector 1 a aprobat în ședința de ieri declararea obiectivului “Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1” ca fiind proiect de interes public local pentru sezonul rece 2021-2022, precum și măsurile necesare pentru implementarea sa.
Prin acest proiect, care este derulat în baza unui protocol încheiat între Primăria Sectorului 1 și Compania Municipală Termoenergetica, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 356/29.10.2021, vor fi închiriate echipamente specializate necesare alimentării cu agent termic a 79 de blocuri din Cartierul Aviației situate pe străzile Căpâlna, Cpt. Alexandru Șerbănescu, Avionului, Aviației, Aripilor, Bujorului, Siriului, Prometeu, Zăgazului, Nicolae G. Caramfil, Liliacului, General Ștefan Burileanu, Smaranda Brăescu și Herăstrău.

“Bucureștenii se confruntă de câțiva ani cu probleme majore în furnizarea apei calde și a căldurii cauzate de lipsa investițiilor în modernizarea rețelei de termoficare din Capitală.
Deși noi nu avem atribuții specifice în acest domeniu, acestea aparținând exclusiv Primăriei Capitalei și Guvernului României, trebuia să luăm măsuri urgente și concrete pentru ca locuitorii cartierului Aviației, care sunt la capătul rețelei de termoficare și unde sunt cele mai mari probleme din Sectorul 1 cu furnizarea apei calde și căldurii, să nu mai înghețe în case. Soluția urgentă pe care urmează să o aplicăm, începând din această iarnă, în cartierul Aviației, constă în conectarea unor echipamente specializate pentru încălzit apa la punctele termoenergetice cu probleme” a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Pentru închirierea, punerea în funcțiune și alimentarea cu combustibil a acestor ehipamente, Primăria Sectorului 1 va aloca de la bugetul local 715.000 de lei/lună. Este vorba despre boiler diesel între 2,5 și 5 MW, tanc motorină de minimum 10.000 l, utilaje pentru încărcare și descărcare echipamente, furtune și conexiuni, amortizor de sunet și coș de fum, asigurare combustibil pentru funcționarea echipamentelor până la sfârșitul iernii, transport și montaj echipamente.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.