OMS dă asigurări ca vaccinurile funcționează împotriva tuturor variantelor de COVID-19!

Vaccinurile anti-COVID-19 ”funcționează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent”, a dat asigurări Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Declarațiile vin ca urmare a răspândirii tulpinii Omicron, care a infectat multe persoane vaccinate.

Deși varianta Omicron pare să se transmită ușor și în rândul vaccinaților, serurile ”continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii și a reduce numărul deceselor”, a explicat experta OMS. Ea recomandă, pe lângă vaccin, și măsurile de protecție generale, precum folosirea măștii sanitare și păstrarea distanței sociale.

”Purtarea măștilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă și oferă un sentiment fals de siguranță”, a mai avertizat Van Kerkhove.

Experta OMS a cerut și să se facă eforturi pentru ca persoanele testate pozitiv cu COVID-19 să fie izolate, pentru a nu transmite virusul.

La rândul său, directorul pentru urgențe sanitare al OMS, Mike Ryan, a precizat că una dintre cele mai bune protecții împotriva coronavirusului ”este vaccinarea”.

Varianta Omicron pare să producă o boală mai puțin severă în comparatie cu tulpina Delta, însă infecția pe care o cauzează nu ar trebui să fie considerată ”o formă ușoară”, au mai transmis reprezentanții OMS.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat în legatură cu un ”tsunami” de cazuri de COVID-19, întrucât numarul global al infectărilor a crescut la niveluri record, sistemele medicale sunt copleșite, iar guvernele lumii întâmpină dificultăți în limitarea răspândirii acestui virus care a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.

Directorul OMS și-a reînnoit apelul pentru o distribuire echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 pe plan global.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.