„Animal”- o carte despre furia femeilor!

arhiva

Dacă vă plac eroinele care luptă și reușeșc să se salveze prin propriile forțe, atunci romanul „Animal”, scris de Lisa Taddeo și apărut în traducere românească la editura Litera, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

Personajul principal al cărții, Joan, a îndurat multe cruzimi din partea bărbaților, chiar și a celor din familia în care s-a născut. Mai târziu, ajunsă o tânără plină de viață, norocul părea să îi surâdă, își găsise o slujbă bună și era apreciată. Dar aceasta nu avea să dureze decât până în momentul  în care ea este sedusă de Vic, un coleg aflat într-o poziție mai înaltă decât a ei.

Cu mult mai în vârstă decât ea, acesta era deja căsătorit și trecea în ochii celorlați drept un familist convins și un profesionist de excepție. La început purtarea între ei era una prietenească dar totul se schimbase într-o clipă de nebunie.

Și tot o secundă de nebunie avea să îl facă pe Vic să își ia și viața și nu undeva într-un loc ferit de lume, ci  chiar într-o cafenea, în fața lui Joan. Întâi îi dăduse o simplă întâlnire și nici măcar vocea lui nu prevestea ceva neobișnuit. Apoi Vic se sinucide în fața ei. Joan este speriată și se simte vinovată de moartea lui dar, în realitate, nu prea înțelege ce anume și-ar putea reproșa.

De fapt, însăși istoria ei personală pare a fi una complicată. Nu știe dacă să se considere o „depravată” sau o „supraviețuitoare”. Aceasta pentru că părerea ei despre sine este una foarte rea. Are amintiri vagi despre familia ei dar și știe că în copilărie i s-a întâmplat ceva care implica moarte.

După actul de violență petrecut în fața ei, Joan fuge din New York în căutarea lui Alice, pe care o consideră singura persoană care ar putea să o înțeleagă și care o poate ajuta să se înțeleagă pe sine și pe trecutul ei.

Ajunsă în locurile natale, la Los Angeles, lucrurile nu se liniștesc chiar dacă acum este departe de New York. Mai mult, evenimentul petrecut în fața ei în cafenea îi scoate din străfundurile memoriei un altul la fel de groaznic dar petrecut cândva în copilăria ei.

Descoperă multe despre ea, despre familia ei. Multe amintiri pe care le încuiase undeva într-un colț întunecat al minții ei ies la iveală dar înțelege acum suferințele femeilor, atât a înaintașelor ei, cât și cele cu care intră în contact.

Se întâmplă ceva mai mult: furia se adună în mintea ei ca într-un bol cu venin, iar tot ce vrea este răzbunare. Însă pe cine se poate răzbuna? Pe cei care au făcut-o să sufere? Pe o întreagă societate patriarhală și ipocrită sau pe un sistem întreg? Și ce va face mai departe Joan?

Pentru ea, speranța va veni dintr-un alt început care chiar dacă o sperie, îi va da și multe speranțe. Care este acesta?

Rămâne să aflați singuri când veți citi romanul „Animal” pe care New York Times l-a caracterizat ca fiind „dinamic, scris cu o siguranță desăvârșită”.

Se pot spune multe despre cartea de debut a Lisei Taddeo dar eu vă spun că, deși este destul de dură, nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.