Expozitie la MTR: “Gusturi în cupru. Bucătărie și fascinația formei”

Am trecut cu bine si acest prag dintre ani si ne-am convins, inca o data, ca importanti  sunt oamenii de langa noi, atmosfera creata, speranta si optimismul. Nu excludem insa ceea ce ne insoteste in toate zilele si evenimentele: mancarea.  Iar pentru evitarea capcanelor de tip traditional vs post-modernist, carnivor vs vegan, spunem ca fiecare s-a bucurat de ce i-a placut si a avut pe masa.

Ne bucura gustul mancarii desavarsite sau al celei gatite “ca la mama acasa” si incercam sa dam bucatelor, cel putin la sarbatori, un aer festiv. Inspiratie sau doar o privire aruncata peste timp, la Muzeul Taranului Roman care gazduieste, pana pe 16 ianuarie, expozitia “Gusturi în cupru. Bucătărie și fascinația formei”. Sunt 125 de forme, unele geometrice si inalte pentru copturi, altele scunde si cu modele in relief pentru aspicuri si jeleuri, toate din colectia privata a familiei Magda si Vlad Manoliu.

Dupa toate probabilitatile, aparitia acestor forme dateaza din secolul XVII, din zona Cehiei de astazi, devenind moda pentru casele regale si aristocrate din occident. In Romania  moda mancarurilor “sculptate” apare in Ardeal, pe atunci provincie aflata sub dominatie austro-ungara.

Colectia expusa la Muzeul Taranului Roman este alcatuita preponderant din forme occidentale de la jumatatea secolului XIX pana in secolul XX. Fiecare piesă este unicat, iar printre acestea se află și un vas de gătit cu monograma Regelui Carol I.

Intrucat, in acest moment, la nivelul intregii tari exista exponate, putine la numar, in muzeele ardelene, neexistand date ca s-ar fi alcatuit colectii private, va invit  sa nu ratati aceasta oportunitate: obiecte banale, de uz casnic, ridicate la rang de arta.

Programul de vizitare al muzeului este de marti – duminica in intervalul orara 10 – 18.

Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.