Fără „Jingle Bells”! Colindul ar fi … rasist

foto: Radu Șofran

O școală primară din Rochester, statul New York, a eliminat, în decembrie, colindul „Jingle Bells”, din programa muzicală. Pe motiv că e posibil ca prima lui interpretare publică să fi aparținut unei formații de albi cu fețele vopsite în negru, la un spectacol din Boston din 1857. Astfel, cântecul are „potențialul de a fi controversat ori jignitor”, a apreciat directorul școlii.

Decizia a fost luată pe baza unui articol științific din 2017 privind originea cântecului, dar însăși autoarea lui s-a declarat „șocată” când au auzit că melodia a ajuns să fie interzisă. În replică la reacția autoarei, o reprezentantă a districtului școlar în cauză a speculat că clopoțeii din cântec s-ar putea referi la cei purtați la gât de sclavi pentru a nu putea fugi, a scris dailymail.
Drept pentru care autoarea a revenit și a clarificat că în cercetările ei nu a găsit nici o dovadă în acest sens. Ea a precizat că și compozitorul provenea dintr-o familie de „aboliționiști convinși”. Decizia școlii e cu atât mai ironică cu cât o firmă de consultanță angajată de inspectoratul școlar pentru a aduce mai multă „diversitate și includere” e afiliată Școlii Steinhardt a Universității din New York, școală care în 2019 a organizat un concert de Crăciun pentru „diversitate culturală” la care s-a cântat inclusiv… „Jingle Bells”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.