VIDEO: An nou cu val nou de pandemie!

„Ce e val, că valul trece…”
Nu, nu trece! Ba, din contră!
Încă un val al pandemiei de coronavirus a venit peste noi.
Valul 5 cu al său Omicron.
La ce să ne așteptăm, ne-a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

„Este o variantă a tulpinii inițiale care a suferit mutații. Are și părți pozitive și negative. Se localizează are receptori pentru mucoasele din zona capului, mai puțin în zona plămânilor. Asta face ca simptomatologia să fie la nivelul capului, dureri de gât…Riscul de a evolua la nivelul plămânilor este mai mic. A suferit o mutație care îl face foarte transmisibil. Impactul va fi pe multe sectoare pentru că este nevoie de forță de muncă peste tot”.

Însă Toma Necredinciosul pare că s-a născut în România.
Iar asta face din ce în ce mai grea munca oamenilor care chiar se pricep și vor să ne scoată la liman.
„O testare mult scăzută, o lipsă de răspuns al populației care nu vine la spital…Constatăm că există o prăpastie între lumea medicală și populație. Noi suntem în spital pentru a fi alături de oameni și toți ne dorim ca oamenii să fie cât mai protejați”.

Avem vaccin și vom avea tratament medicamentos specific.
Însă avem la îndemână un mijloc simplu și eficient.
„Masca protejează pentru orice boală transmisibilă. O dată cu mutațiile, nivelul de protejare a vaccinurilor s-a modificat. Deci masca devine o măsură pentru fiecare dintre noi. Cazurile cresc de la o zi la alta”.

Din fericire, dacă putem spune așa, o categorie a populației a fost mai protejată în fiecare val.
Copiii și adolescenții au rămas, cumva, departe de forme grave și moarte.
Iar Omicronul nu pare să înspăimânte.
„În acest moment nu sunt informații care să ne alarmeze; sunt aceleași simptome mai ușoare. Însă în alte țări copiii nu au acces la vaccin. S-ar putea prin localizarea pe care o are, copilul să fie oarecum protejat pentru că suprafața afectată este mai mică”.

Că vaccinul ne protejează de forme grave, știm acum.
Însă medicii spun că nu ar trebui să ne limităm doar la acest mod de imunizare.
„Avem vaccinuri pentru ambele, pentru Covid-19 este vaccin specific. La gripă nu trebuie să facem nimic special. Intervin probleme la oameni cu alte afecțiuni, la cei vârstnici…Schema de vaccinare pentru un adult cu boală pulmonară este completă. Există vaccin pentru gripă, vaccin anticovid și mai avem și alte tipuri care ne protejează de bacterii, cele pneumococice. Se recomandă vaccinul pentru pertussis o dată la 10 ani. Apoi se recomandă și cel împotriva varicelei”.

Când și dacă facem doza 3?
„Este o eficientă mai scăzută, de aceea se recomandă și doza booster și chiar multe state recomandă și doza 4. Atât timp cât avem protectie 180 de zile, nu este nevoie de doza 3. După această perioada trebuie făcută”.

Probleme mari apar, se pare, si după ce facem boala.
Mai ales o formă gravă.
Însă, și aici, vaccinul ține balanța.
„Orice persoană protejată are șanse mici să rămână cu simptome grave. Acestea rămân la persoanele neprotejate. La forme ușoare, rămânem cu o oboseală constantă, dureri de cap…Pentru forme severe, pacientul rămâne cu afectare pulmonară severă, tuse, infecții respiratorii; riscul infecțiilor bacteriene crește. Simptome neurologice, căderea părului, afectarea cardiacă. Trebuie mers la medicul de familie care recomandă consult de specialitate”.

Mai devreme sau mai târziu, pandemia va trece.
Sistemul medical rămâne, din păcate, neschimbat.
Și nu putem să nu ne ducem cu gândul la vremuri viitoare, cu pandemii viitoare…
„Din punct de vedere al personalului, stăm mult mai bine. Averm experiență. Așteptăm medicația nouă…Numărul de angajați, infrastructura…nu e bine deloc. Avem deficit de personal, nu s-au făcut angajări, nu avem investiții în infrastructură…”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.