INSP a actualizat definițiile de caz pentru COVID!
Articol de bucurestifm, 11 ianuarie 2022, 23:01
Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus şi recomandările de testare. Criteriile actualizate includ:
Criterii clinice
Orice persoană care prezintă cel puţin unul din următoarele semne şi simptome:
- tuse; febră; scurtarea respiraţiei; debut brusc al anosmiei (diminuare sau lipsă a simțului mirosului), ageuziei (pierderea simțului gustativ) sau disgeuziei (alterare a simțului gustativ); simptome şi semne adiţionale mai puţin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături şi/sau diaree; pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2.
Criterii de diagnostic imagistic – evidenţe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19
Criterii de laborator – Detecţia acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică
Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii.
Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.
Detecţia acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR se va efectua de elecţie din probe de exsudat nasofaringian şi orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronşic.
Criterii epidemiologice
- contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;
- rezident sau personal al unei instituţii pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituţie în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată În documentul ISNP, care poate fi consultat aici, cazurile sunt clasificate în posibil, probabil și confirmat.
Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile. De asemenea, este explicată procedura în cazurile probabile de infecție cu tulpina Omicron.
Deces cauzat de COVID-19 este definit ca „decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului”.
Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi COVID-19 trebuie raportat ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19.
COVID-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces, se mai notează în documentul INSP.
INSP anunţă că angajaţii din spitale, medicii, dar şi asistentele care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 trebuie să se testeze periodic.
„În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile de mai jos:
- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care nu a avut niciodată boala;
- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv,
se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR/NAAT o dată la 7 zile.
Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete”, transmite INSP.
Când devine obligatorie testarea
- în condiţiile in care rata cumulată a incidenţei cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1000 de locuitori, este mai mare sau egală cu 1,5
- pentru unităţi sanitare care îngrijesc pacienţi confirmaţi cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenţă din unitatea administrativ teritorială.
Cine NU are nevoie de testare periodică
Personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum şi cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital şi/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică”, concluzionează INSP.
Transmiterea comunitară a Omicron în România, confirmată de INSP
Până la data de 9 ianuarie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 93%.
De asemenea, au fost confirmate 295 cazuri cu varianta Omicron.
Astfel, în săptămâna 01/2022 au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron, arată Institutul Național de Sănătate Publică:
– cazurile să provină din toate regiunile țării: până în S 01/2022 inclusiv au fost înregistrate cazuri în toate regiunile României.
– absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri: până în S 01/2022 inclusiv cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate.