Maraton Ro.Drama – 24 de ore de spectacole lectură, online, de Ziua Culturii Naționale

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Național Târgu-Mureș ne oferă un nou maraton de spectacole lectură. O noapte și o zi, pe 15 ianuarie, în intervalul 00:00 – 24:00, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube al instituției, vor fi difuzate în regim de live streaming, opt texte dramatice românești scrise în perioada regimului comunist. Selecția îi  aparține criticul și istoricul teatral Miruna Runcan, curator al acestei ediții.

Vom urmări: ”Citadela sfărâmată” de Eugen Lovinescu, ”Sfântul Mitică Blajinul” de Aurel Baranga, ”Ziariștii” de Alexandru Mirodan, ”Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, ”Iertarea” de Ion Băieșu, ”Acești îngeri triști”de D. R. Popescu, ”Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu şi ”Matca” de Marin Sorescu.

Cele opt spectacole lectură  sunt realizate de Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu-Mureş. Fiecare va beneficia de un vlog realizat de către actorii implicați în proiect, difuzat pe pagina de Facebook a Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu (https://www.facebook.com/tntgm).

De asemenea, vor fi transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.

Astfel, timp de 24 de ore nonstop, live, avem:  8 scriitori importanți pentru istoria dramaturgiei românești, 8 texte lecturate, întreaga trupă de actori a Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu, studenți ai Universității de Arte Târgu Mureș (specializările Actorie, Regie şi Teatrologie) şi specialiști în domeniul teatrologiei.

Cei care care nu reușesc să urmărească întregul Maraton Ro.Drama vor avea ocazia să vadă, ulterior, tot gratuit,  înregistrările spectacolelor, pe, https://www.youtube.com/c/CompaniaLiviuRebreanuTNTGM. Aici găsiți și arhiva ediției de anul trecut.

Acest eveniment se desfășuroară în cadrul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural, inițiat și produs de  Asociația pentru Teatru Liviu Rebreanu în parteneriat cu Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.