VIDEO: 119 – un număr salvator pentru copiii aflați în situații dificile!

Invitata emisiunii În Comunitate de astazi a fost Mădălina Turza, consilier guvernamental.

În România a fost lansat telefonul copilului, adică numărul 119 la care vor putea să sune copiii aflați într-o situație dificilă dar și alte persoane care cunosc copii aflați în situații de criză, supuși unor forme de violență, ori exploatați.

La numărul 119 – Telefonul Copilului – care deja funcționează din data de 5 ianuarie, se răspunde zilnic 24 din 24 de ore, iar apelul este gratuit.

Deja multe persoane din toată țara au sunat la acest număr de telefon, multe dintre ele dorind să înțeleagă ce este cu această nouă linie verde și cui se adresează.

Poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, se simte victimă a violenței de orice fel, fie ea fizică sau emoțională, ori care se simte neglijat.

De asemenea, poate suna orice persoană care știe că un copil este abuzat sau neglijat, fie că este vorba de un vecin, o rudă sau altă persoană apropiată.

Poate suna un profesor ori învățător care vede că un copil are astfel de probleme acasa, sau chiar în afara familie și chiar o persoană care nu este rudă sau vecin dar vede că un copil este abuzat în public sau se află în pericol.

Prin acest proiect, România încearcă să aplice metodele care au avut succes în alte țări europene.

„Telefonul copilului” nu este însă doar un telefon unde cineva sună doar ca să stea de vorbă, ci este o întreagă structură formată dintr-un call-center care preia apleurile și niște operatori, care de obicei sunt asistenți sociali și psihologi, le răspund la telefon. Aceștia știu cum să gestioneze fiecare situație.

Peste o sută de persoane pot acționa în echipe mobile și se pot deplasa în fiecare sector din București să intervină.

Mai mult, în momentul în care persoanele care răspund la call-center realizează că viața, integritatea și sănătatea acelui copil sunt puse în pericol, atunci numărul 119 se poate interconecta cu numărul de urgență 112. Atunci se declanșează o procedură specială pentru ca acel copil să fie salvat.

În cazul unui copil aflat în pericol, acesta fie nu știe să spună unde locuiește, fie nu poate spune unde anume se află . Tocmai de aceea, tehnica permite localizarea cu precizie a persoanei care sună, se poate vedea de unde sună, se poate afișa numărul de la care sună și chiar numele propietarului.

Un copil, de obicei în prima perioadă a copilăriei, nu va suna pentru că de multe ori nici nu realizează că este în pericol. Nici când va fi mai mare, de cele mai multe ori, nu va suna chiar dacă se află în pericol pentru că este dependent de adulții din viața sa despre care crede că îl ocrotesc.

De aceea, pentru cunoașterea acestui număr se apelează nu doar la campanii bine puse la punct dar se merge și prin școli unde acest număr le este prezentat elevilor și părinților.

Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, autoritățile poate utiliza sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS.

Un astfel de program era necesar nu doar pentru a ne alinia legislației europene, ci și pentru a rezolva și a preveni pe viitor niște fapte reale de abuzuri asupra copiilor.

Potrivit consilierului guvernamental Mădălina Turza, în 2020 au existat peste 8.200 de copii victime ale violențelor in familie sau în comunitate, iar în primele luni ale anului 2021, 5.000 de copii au fost abuzați în familie sau în afara acesteia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.