VIDEO: Manualul trolului de internet: devierea de la subiect
Articol de Vicentiu Andrei, 12 ianuarie 2022, 15:57
Astăzi încheiem mini-seria Break the Fake despre troli, persoanele care, în spatele unui cont online, fac intenționat declarații inflamatorii, neadevărate, incitatoare la ură sau supărătoare, spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.
EUvsDisinfo a inventariat tehnicile specifice trolului de internet: batjocura, instigarea, epuizarea țintei, negarea, atacul, introducerea de elemente care nu au legătură cu situația și argumentul de tipul „omului de paie”.
Astăzi, vom discuta despre ultimele două tehnici din listă.
1. Introducerea de elemente care nu au legătură cu situația are ca obiectiv devierea discuției de la subiect.
O frază-cheie în acest sens este „Cum rămâne cu…”.
De exemplu, un trol te poate întreba de ce te plângi în legătură cu calitatea alimentelor din supermarket, în condițiile în care în zonele sărace ale lumii există copii care mor de foame.
Între cele două situații nu există o corelație directă, de aceea vorbim de un element introdus forțat pentru a muta atenția și pentru a putea domina în continuare discuția.
O variantă înrudită a acestei tehnici este de a discredita argumentul adversarului prin atacuri asupra persoanei acestuia și comportamentului său, care ar fi inconsecvente în raport cu respectivul argument și, deci, ipocrite. Cea mai bună reacție, în acest caz, este să refuzi introducerea în discuție a acestor elemente și să devoalezi tehnica trolului.
2. Argumentul de tipul „omului de paie” este un truc ieftin, prin care trolul atacă idei sau puncte de vedere pe care ținta nu le-a exprimat, de fapt niciodată.
Mai exact, ideile exprimate de țintă sunt distorsionate sau reinterpretate deliberat, pentru a le face mai ușor de atacat.
De exemplu, să ne imaginăm că un doctor ar afirma: „pentru a evita îmbolnăvirea cu agenți patogeni care se transmit prin apă contaminată, este bine să folosim doar surse de apă sigure.”
Un oponent în această discuție ar folosi argumentul „omului de paie” astfel: „așadar, potrivit dumneavoastră, singura soluție ar fi ca toată lumea să dea o grămadă de bani pe apă îmbuteliată”.
Este evident că doctorul nu a spus așa ceva, iar adversarul său face un salt logic pentru a formula o afirmație pe care îi este mai la îndemână să o atace.
Cea mai bună armă împotriva acestei tehnici a trolilor este să rămâi pe drumul cel bun în discuție!
Refuză să muști momeala, nu lăsa să ți se răstălmăcească spusele și continuă să insiști să vorbiți despre problema principală.
Rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.