Evenimente speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale

arhivă

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, vă invită sâmbătă 15 ianuarie 2022, la o vizită, în regim gratuit, a expoziției de bază din elganta clădire din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și a celor cinci case memoriale ale MNLR, care au aparținut scriitorilor: Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu.

Emilia Popescu, Marius Florea Vizante, Anca Dumitra, Laura Creț,  Bogdan Cotleț, Rodica Mandache, Nicu Alifantis, Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Marius Bodochi vor interpreta un rol inedit, acela de muzeografi și gazde.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

În prima parte a zilei, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” oferă celor interesaţi tururi ghidate gratuite. Acestea sunt programate de la orele 10:00, 12:00, 14:00 şi 16:00 (în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii). Numărul maxim de vizitatori pentru un tur este de 15 persoane. Accesul este permis doar pe bază de certificat verde și cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Locul de întâlnire este în foaierul Sălii Ion Caramitru, iar ghid este, ca de fiecare dată, actorul Ionuț Corpaci.

Ministerul Culturii organizează, începând cu ora 19.00, alături de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, un eveniment care va aduce pe scena TNB artişti de seamă ai acestor instituţiil: Oana Pellea, Mariana Mihuţ, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal sau baritonul Iordache Basalic, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focşa, Aliona Triboi.

Programul include şi proiecţia a două filme care prezintă istoria Teatrului Naţional din Chişinău şi pe cea a Operei Naţionale Bucureşti (ambele instituţii aflându-se în an centenar),

De asemenea, în foaierul TNB va avea loc o expoziţie de artă, prin implicarea ArtSafari, printre lucrările expuse regăsindu-se opere ale marilor pictori  Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Actorul Emil Boroghină va susține recitalul  ”De la Ovidiu la Mihai Eminescu”. Spectacolul va avea loc de la ora 18:00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara și va fi transmis gratuit pe pagina de Facebook. Montarea cuprinde epistole din ”Tristele şi Ponticele”, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis, şi selecţiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creaţiei şi vieţii lui Mihai Eminescu.  Particularitatea acestui recital constă în faptul că este susţinut în limba română, dar pe ecranul-fundal, textele sunt proiectate simultan în limbile europene de circulaţie: italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză şi germană, dar și textul în latină, atât în cazul versurilor originale ale lui Ovidiu, cât şi ale lui Eminescu (există mai multe poeme eminesciene traduse de oameni de cultură români în limba latină în perioada interbelică).

Spectacolul este o coproducție a Teatrului Nottara și a Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova, și face parte din Proiectul Teatrul Poesis, distins cu Premiul special, la Gala UNITER 2021. Regia este semnată de Alina Hiristea, iar scenariul îi aparține lui Emil Boroghină.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Teatrul Dramaturgilor Români prezintă, de la ora 18:30, la Sala Ion Băieșu, spectacolul ”Scrisori eminesciene” – Teatru poetic în interpretarea actorului George Custură.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Un concert extraordinar al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Radu Popa, dedicat Zilei Culturii Naţionale, va avea loc, sâmbătă, de la ora 18:30, în Sala mare a Ateneului Român.

Solist în Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73, Imperialul de Ludwig van Beethoven  va fi pianistul Florian Mitrea. Programul dedicat Zilei Culturii Naționale include și opere reprezentative din muzica autohtonă: ”Două dansuri românești” de Theodor Rogalski și Suita ”Mihai Viteazul” (selecţiuni) de Tiberiu Olah.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Român de Muzică şi în coproducţie cu Radio România Muzical.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

De la orele 19:00, publicul este așteptat la Casa Artelor Dinu Lipatti să se bucure de audiții cu muzică clasică românească, de expoziția „Mihai Eminescu, clipa de geniu a culturii românești” și expoziția permanentă „Familia Lipatti și prietenii”. La ora 20.00, începe Spectacolul Extraordinar de Poezie și Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu – „Vreme trece, vreme vine…” , oferit de actorul Marius Bodochi, soprana Oana Berbec și pianista Adriana Toacsen. Aici va avea loc și conferința „Poetica Eminesciană în creația muzicală românească” susținută de Dr. Stephan Poen.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Teatrul Odeon a programat în această seară specială, de la ora 19:30,  o nouă reprezentație a spectacolului ”Puseu de iubire”. Un performance de poezie ce aparține actriței Simona Popescu, realizat pe versuri de Carmen Sorescu, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Virgil Mazilescu, Petrarca, Nichita Stănescu, Rabindranath Tagore,Vasile Voiculescu, Marius Tucă și alții.

”Un spectacol în versuri, despre dragoste. Așa cum au cântat-o poeții, așa cum o trăiesc oamenii. De la chin la lumină. Un puseu de iubire”, după cum îl definește creatoarea lui.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în acest an la ARCUB cu un weekend de proiecte artistice ale sectorului cultural independent din Bucureşti. Intitulat Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan, evenimentul multidisciplinar din 14-16 ianuarie 2022 prezintă publicului o selecţie a proiectelor create sub umbrela Programului de finanţare „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.

În cele trei zile de evenimente la ARCUB Gabroveni, bucureştenii pot alege între întâlniri cu artişti coregrafi, dialoguri cu scriitorii oraşului, vernisaje, proiecţii de filme documentare, teatru pentru copii, un spectacol lectură şi proiecte premiate de teatru independent.

Pe tot parcursul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB, la Sala Cafenea, scriitoarea Svetlana Cârstean propune publicului incursiuni zilnice în literatura contemporană românească prin seria de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti”.

Pe lângă filmele de artă ale lui Ion Grigorescu şi filme documentare dedicate dansului, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă sâmbătă, 15 ianuarie, la Sala Coloanelor, un experiment audiovizual iniţiat de Image and Sound în cadrul proiectului Short Sounds: Silent Romanian Documentary.  Proiecţia de filme documentare româneşti va fi însoţită de un performance muzical live, în care Makunouchi Bento adaptează sonor o serie de filme mute realizate în perioada 1897-1940.

Duminică, 16 ianuarie, la Sala Mare ARCUB, se joacă spectacolul pentru copii, „Clara şi timpul liber”, producţie Untreatru,  şi „Cassandra”, spectacolul al Vanner Collective şi Apollo111. De asemenea, spectacolul lectură „Cel mai bun copil din lume”, scris, regizat şi interpretat de Alina Şerban, poate fi urmărit la Sala Studio a Hanului Gabroveni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.