INTERZIS : dioxidul de titan (E171) ca aditiv alimentar
Articol de alinadecu, 14 ianuarie 2022, 20:35
Dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar va fi interzis utilizarii, începând din vară. Acesta NU va mai fi adăugat în produsele alimentare.
„Siguranţa alimentelor pe care le consumă cetăţenii noştri şi sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict şi permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranţă pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activităţi este să ne asigurăm că numai substanţele sigure, susţinute de dovezi ştiinţifice solide, ajung în farfuriile noastre. Prin interdicţia de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autorităţile statelor membre vor coopera, asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, spune comisarul responsabil cu sănătatea şi siguranţa alimentară, Stella Kyriakides.
Dioxidul de titan se foloseste pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte şi paste tartinabile, până la supe şi sosuri, sosuri pentru salate şi suplimente alimentare.
Statele membre au aprobat în unanimitate propunerea Comisiei Europene, din toamna trecută.
Propunerea executivului comunitar s-a bazat pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur, atunci când este utilizat ca aditiv alimentar.