Turismul internaţional şi-a revenit uşor în 2021, dar rămâne sub nivelul de dinainte de pandemie!

Sursa foto: Andra Radu

Industria mondială a turismului a crescut foarte puţin anul trecut comparativ cu 2020, însă toți indicatorii sunt cu mult sub nivelul la care erau înaintea pandemiei, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), transmite Reuters și citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, profesioniştii din industrie nu se aşteaptă la o revenire completă înainte de 2024.

Creşterea ratelor de vaccinare şi relaxarea restricţiilor de călătorie au permis o mică revenire în a doua jumătate a lui 2021, arată raportul UNWTO, însă răspândirea variantei Omicron în decembrie a declanşat o nouă scădere atât a rezervărilor de călătorie cât şi a optimismului în rândul industriei.

Pe regiuni, Europa Sud şi Mediteraneeană, America Centrală şi Caraibe au înregistrat cele mai mari creşteri ale sosirilor de turişti comparativ cu 2020, dar cu toate acestea sunt în continuare cu 54%, respectiv 56% şi 37% sub cifrele din 2019.

Pe de altă parte, numărul de turişti în Orientul Mijociu şi Asia Pacific a continuat să scadă în 2021, coborând la 79%, respectiv 94% sub nivelul pre-pandemie în condiţiile în care multe destinaţii au rămas închise pentru călătoriile non-esenţiale.

Raportul UNWTO mai informează că Produsul Intern Brut al turismului mondial a crescut cu 19% în 2021, comparativ cu 2020, până la 1.900 miliarde de dolari, deoarece fiecare turist a cheltuit mai mult şi a petrecut un sejur mai îndelungat decât în 2020, iar pe ansamblu, veniturile industriei turismului abia au depăşit jumătate din nivelul înregistrat în 2019.

Autor: Bogdan Verman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.