(IN)DEPENDENȚII – un portret al lucrătorului cultural independent din România, pe scena Centrului Replika
Articol de andreiabarsanbfm, 21 ianuarie 2022, 13:27
Artiștii independenți vorbesc desre ei într-un spectacol. Este ”povestea tragi-comică a teatrelor care se auto-finanțează, pusă în scenă de artiștii care se auto-motivează”.
Spectacolul este un eseu performativ de Catinca Drăgănescu, o invitație în culisele sectorului independent. Din distribuție fac parte Mihaela Rădescu, Florina Gleznea și Andrei Raicu, autorul muzicii și sound design-ului. Andrei Dinescu semnează orchestrația vocală, iar design-ul de lumini poartă semnătura lui Alexandros Raptis.
Prezentat în premieră la finalul anului trecut, spectacolul revine pe scenă pe 27 ianuarie și pe 4 februarie, de la ora 19:00, la Centul Cultural de Teatru Educațional Replika. Accesul la fiecare reprezentație va fi gratuit, în baza unei rezervări la contact.idea77@gmail.com.
”E un exercițiu de sinceritate despre cum se simte independența sau freelancingul sau statutul de liber profesionist ȋn cultură. Sper să ridice ȋntrebări, sper să deschidă discuții.” subliniază Catinca Drăgănescu. ”
”Am făcut proiectul ăsta pentru că nu mai puteam să nu vorbesc despre ceva ce ȋmi ocupă foarte mult spațiu mental. Ceea ce am ales să punem pe scenă este produsul discuțiilor noastre, experiențelor noastre, istoriilor noastre combinate, un proiect autoreflexiv ȋn care ne explorăm condiția de artiști sau lucrători culturali independenți, și râdem de ea, și ne enervăm, ca să nu plângem, ca să nu ne plângem, ca să facem ceva cu toată furia acumulată ȋnăuntru ȋnainte să ne blazăm, sau ca să nu ne blazăm, sau ca să nu devenim cinici și ca să nu ne lăsăm pradă inerției.”, adaugă aceasta.
O inițiativă Idea77 realizată ȋn parteneriat cu unteatru, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul LUNI de la Green Hours, proiectul face parte din platforma Microistoria performativă a lucrătorului cultural independent ȋn România și reprezintă un demers de auto-reprezentare cu mijloace artistice și arhivare performativă.