Cancerul și SARS-COV-2

Pandemia a însemnat o perioadă de încercări dificile, atât pentru pacienții diagnosticați cu diverse forme de cancer, cât și pentru medicii care îi tratează.

De exemplu, la Institutul Oncologic București, în anul 2020 s-a operat doar în proporție de 25% față de perioada anterioară, sau față de o perioadă obișnuită; de-abia de la finalul anului trecut s-a ajuns la un număr de aproximativ 20 de intervenții chirurgicale pe zi, aproape la nivelul de dinainte de apariția SarsCov2. De teama infectării, mulți oameni au întârziat să se prezinte la medic și boala a evoluat, s-a agravat. Protocoalele, ghidurile de specialitate nu specifică clar care este calea de urmat în cazul infectării cu coronavirus a pacinților oncologici, dar, pentru că imunitatea lor este foarte scăzută, cea mai bună soluție de protecție rămâne vaccinarea, spune dr.Bogdan Tănase, managerul IOB.
Și Institutul ar avea nevoie de sprijin, pentru investiții în infrastructură și dotarea cu aparatură modernă, astfel încât să rămână competitiv pe piața de tratamentelor de profil din București, unde sunt foarte multe unități medicale din sistemul privat. Se întâmplă acest lucru cu succes, sprijinirea institutelor similare, la Cluj Și la Iași, de autoritățile locale.

Despre provocările cărora trebuie să le facă față conducătorul unei unități sanitare mari, cu adresabilitate națională, în perioadă pandemică, ne vorbește dr.Bogdan Tănase, medic chirurg, managerul Institutului Oncologic București, la Întâlniri capitale, în dialog cu Ioana Brușten.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.