Ziua tortului de ciocolată

Pasionaţii de dulciuri şi mai ales de ciocolată au astăzi cea mai bună scuză din lume pentru a se bucura de acest desert, pentru că se celebrează #ChocolateCakeDay.

Ziua tortului de ciocolată a fost înfiinţată în Statele Unite pentru a aduce un plus de apreciere – dacă mai era nevoie – pentru acest preparat delicios, dar şi pentru a cunoaşte istoria lui. Potrivit daysoftheyear.com, povestea tortului de ciocolată începe în 1764, când americanii James Baker şi John Hannon au descoperit că măcinarea între pietre de moară a boabelor de cacao – aduse din America Centrală şi America de Sud unde erau extrem de apreciate de sute de ani – producea pudră de cacao, care putea deveni apoi ciocolată. 60 de ani mai târziu, chimistul olandez Conrad Van Houten (1801-1887) a descoperit o metodă de extragere mecanică a grăsimii din cacao, obţinând untul de cacao. Acela a fost momentul revoluţionar în care cacaoa şi mai ales ciocolata au început să fie utilizate într-o plajă largă de preparate prin diverse tehnici, care au continuat să se extindă.

Prima reţetă verificabilă de prăjitură de ciocolată a fost publicată în 1847 de Eliza Leslie, autoare americană a cărţilor de bucate populare din secolul al XIX-lea. Aceasta nu era preparată folosind pudră de cacao încorporată în compoziţie, ci consta din bucăţi de ciocolată introduse între blaturi.

Până în anii ’20 ai secolului trecut, tortul de ciocolată a devenit foarte popular şi au început să fie comercializate astfel de deserturi gata ambalate.

În prezent, există o mare varietate de reţete de prăjituri şi torturi bazate pe cacao şi pe versatila ciocolată, astfel de chocolate cake-uri sau de gâteau au chocolat fiind prezente în majoritatea cărţilor de bucate şi meniurilor din lumea întreagă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.