Previziuni: în 2050, jumătate din populaţie va suferi de miopie

Miopia ar putea să afecteze în 30 de ani, jumătate din populaţia lumii, avertizează experţii francezi. Acestia cer ca situaţia să fie considerată o problemă de sănătate publică. 10% din cazuri riscă să fie grave. Miopia provoacă vedere înceţoşată dincolo de o anumită distanţă.

„În prezent, 40% din populaţie este mioapă, cu 5 până la 10% suferind de miopie în stadiu avansat.

Stirea deloc imbucurătoare e că ,,există din ce în ce mai mulţi copii miopi”, a avertizat  şeful secţiei de oftalmologie de la Spitalul Fundaţiei Adolphe de Rothschild, din Paris.

Cercetătorii spun că este favorizată de creşterea perioadelor de timp petrecute în spaţiile închise, de lipsa expunerii la lumina naturală sau chiar de solicitarea excesivă a vederii de aproape.

În cazul unui stil de viaţă citadin, riscul de a dezvolta miopie este „maxim”, a declarat la rândul său Gilles Martin, medic oftalmolog în cadrul aceluiaşi spital.

Sunt disponibile mai multe tratamente sau dispozitive medicale care vizează prevenirea sau încetinirea progresiei miopiei: picături pentru ochi, pe bază de atropină, lentile de contact nocturne sau diurne ce remodelează corneea sau ochelari prevăzuţi cu lentile care inhibă miopia.

Aceste soluţii sunt, însă, mai mult sau mai puţin costisitoare sau accesibile şi există încă multe necunoscute cu privire la eficacitatea lor pe termen lung.

„Cea mai bună metodă de prevenţie la copii rămânefavorizarea activităţilor în aer liber, reducerea activităţilor prelungite ce presupun vederea de aproape şi efectuarea de controale regulate”, a spus Gilles Martin.

In privinta copiilor care practică mai mult de 14 ore de sport în aer liber pe săptămână, riscul de a dezvolta miopie devine acelaşi indiferent de antecedentele familiale. Două ore pe zi de expunere la lumina exterioară scade de trei ori acest risc.

„Avem nevoie de o politică de sănătate publică” pe această temă, a subliniat Ramin Tadayoni, anunţând înfiinţarea în 2023, în Franţa, a unui „Institut al miopiei”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.