Pasajele pietonale de la Piața Presei, mizerie și degradare!

Foto: Mircea Apostolescu

În vara anului 2015, în luna iunie, mai precis, erau date în folosință cele două pasaje pietonale de la Piața Presei. Primul, care subtravresa în trecut atât Șoseaua Kiseleff, cât și Bulevardul Mărăști, fusese scurtat, modernizat și redeschis circulației. Cel de-al doilea, nou construit în 2015, subtraversază Șoseaua Kiseleff, făcând legătura între terminalul STB de la Piața Presei și intrarea în Parcul Herăstrău din zona Pavilionului H. Acesta din urmă a avut drept scop mutarea traversării pietonale de la suprafață în subteran, astfel încât să se înlăture unul dintre punctele de blocaj al traficului rutier de pe Kiseleff, trecerea de pietoni.

Împreună cu pasajul rutier, pasajele pietonale au rezolvat, de atunci încoace, unul dintre conflictele majore de trafic din Capitală, cel de la Piața Presei.

La darea lor în folosință, pasajele arătau impecabil. Scările erau placate cu plăci de culoare închisă, iar pereții erau zugrăviți în alb. Iluminatul era asigurat cu becuri LED, pentru economie de energie. Ceva mai târziu, prin 2016, au venit și lifturile pentru persoanele în scaune rulante, extrem de necesare, deoarece pasajele nu au rampe.

Astăzi, la ceva mai mult de 6 ani de la inaugurarea lor, pasajele pietonale de la Piața Presei zac în mizerie, degradare și întuneric, ca și Pasajul Basarab, inaugurat în 2011, de altfel.

Pentru persoanele în scaune rulante sau cu nevoi speciale de deplasare – vârstnici, părinți cu copii în cărucioare ori chiar persoane cu un bagaj mai greu, pasajele sunt inaccesibile, pentru că lifturile nu mai funcționează.

Mizeria este la ea acasă. Pare că nimeni nu mai face curățenie de mult în pasaje.

Plăcile ceramice de pe trepte sunt în multe locuri ciobite sau desprinse, astfel încât trebuie să fii foarte atent, mai ales la coborâre.

În fine, de vreun an de zile încoace, becurile care iluminau pasajele s-au tot împuținat. Multe dintre ele pâlpâiau cu lunile de zile, fără ca cineva să se sinchisească să le schimbe.
Acum, cele două pasaje zac în beznă.

Dacă ziua se vede luminița de la celalalt capăt al tunelului, când afară este întuneric, bezna este totală în pasaje. Ținând cont că, acum, iarna, se luminează târziu, pe la 07:30, și se întunecă devreme, pe la ora 17, chiar mai devreme, la orele de vârf, când oamenii pleacă la serviciu, copiii la școală, și atunci când se întorc, în pasaje e întuneric.

Pasajele, cel puțin cel care face legătura între terminalul Piața Presei și Parcul Herăstrău, zona Pavilionului H, sunt intens circulate datorită prezenței la ambele capete a numeroase stații ale mijloacelor de transport în comun.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.