Ascultă Radio București FM Live

Restricții anti-COVID eliminate, în mai multe țări europene

Restricții anti-COVID eliminate, în mai multe țări europene

Articol de bucurestifm, 1 februarie 2022, 19:29

Tot mai multe state au început să aplice strategii de relaxare a restricțiilor anti-COVID, având în vedere că specialiștii vorbesc din ce în ce mai des despre trecerea în faza endemică, de conviețuire cu virusul. Țările care au păstrat cele mai multe reguli sunt Germania, Austria, Olanda, Grecia și Italia.

Călătoriile între statele europene se desfășoară în continuare cu ajutorul certificatului COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea cu rezultat negativ.

UE a recomandat ca, de la 1 februarie, călătoriile între țările blocului comunitar să se facă pe baza certificatului COVID, fiind eliminată regula carantinei, relatează Euronews.

Sunt state care au ales varianta renunțării la cele mai multe dintre măsurile anti-COVID, în timp ce altele păstrează restricții pentru cetățenii lor.

Prima țară europeană care a renunțat complet la restricții este Danemarca. Măsurile au fost eliminate de astăzi, 1 februarie. Danezii nu mai sunt obligați să poarte mască de protecție și nici să prezinte certificatele COVID, iar evenimentele se pot desfășura fără limită de participanți. În cluburi sau restaurante, oamenii nu trebuie să mai respecte regula distanțării fizice.

Și Irlanda a renunțat la multe dintre restricții, începând din 22 ianuarie. Barurile şi restaurantele pot funcționa și după miezul nopţii şi nu mai este necesar certificatul de vaccinare, potrivit Agerpres. De asemenea, restricţiile privind vizitele la domiciliu au fost ridicate, iar angajaţii au început „o revenire treptată la locul de muncă fizic”. Purtarea măştii rămâne obligatorie în mijloacele de transport şi în magazine, cel puţin până la 28 februarie.

Și Anglia a ridicat cele mai multe dintre măsurile anti-COVID din 27 ianuarie, dată de la care purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie, iar autoritățile nu mai recomandă telemunca.

De asemenea, accesul în cluburi sau la întrunirile cu un număr mare de participanți nu se mai face pe baza certificatului sanitar. În plus, autoritățile engleze se pregătesc ca, din 24 martie să renunțe la izolarea persoanelor testate pozitiv cu COVID-19.

Sunt și state care, deși se pregătesc să renunțe la mare parte dintre restricții, încă vor păstra certificatul COVID ca mijloc de acces în anumite spații publice.

În Franța, guvernul va ridica multe dintre restricții, dar, deocamdată, nu se va renunța la certificatul de vaccinare și la purtarea măștilor în interior, relatează Politico. De mâine, 2 februarie, stadioanele și arenele vor funcționa din nou la capacitate maximă. Obligațiile legate de munca la domiciliu vor fi ridicate, iar purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber.

Și autoritățile din Finlanda au anunțat că restricțiile vor fi eliminate. Se va întâmpla în februarie, data exactă urmând să fie stabilită în această săptămână, a anunţat prim-ministrul Sanna Marin. Unele măsuri au fost relaxate de astăzi, 1 februarie. Restaurantele finlandeze pot rămâne deschise acum până la ora 21.00.

La polul opus sunt state care păstrează restricțiile impuse pe fondul răspândirii variantei Omicron, sau încep o ridicare treptată a acestora, dar aplică, totuși, măsuri anti-COVID.

În Germania, autoritățile mențin restricțiile, în condițiile în care numărul infectărilor este în continuă creștere, iar valul Omicron nu a atins încă vârful, potrivit Euronews. Certificatul COVID este necesar pentru accesul în instutuțiile culturale, de agrement și sportive, restaurante și baruri și alte spații unde au loc evenimente în interior. Deputații germani sunt așteptați să participe miercuri la prima dezbatere pe tema introducerii vaccinării obligatorii anti-COVID.

În Austria, țară unde vaccinarea anti-COVID este obligatorie de la 1 februarie, cancelarul Karl Nehammer a anunțat începutul unei relaxări a restricțiilor, potrivit Reuters.

Din 5 februarie, Austria va prelungi orarul restaurantelor și magazinelor până la miezul nopții și va permite o creștere a numărului de persoane care pot participa la evenimente de la 25 la 50. Din 12 februarie, vor fi eliminate așa-numitele „reguli 2G” care le interzic celor care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală să intre în magazinele neesențiale.

Și Grecia a început să ridice unele restricții. Muzica nu va mai fi interzisă în restaurante și baruri, iar programul acestora se va prelungi și după miezul nopții, relatează Reuters. Plajele sunt deschise, dar oamenii trebuie să respecte regula distanțării fizice. Evenimentele sportive se desfășoară în continuare cu un număr redus de spectatori, în timp ce masca este obligatorie în supermarketuri și în mijloacele de transport. Accesul în spații publice precum barurile și restaurantele, muzeele, piscinele, evenimentele de amploare și unele mijloace de transport public se face în baza certificatului COVID.

Olanda a intrat într-o fază de relaxare a măsurilor începând din 26 ianuarie. S-au redeschis barurile, restaurantele și teatrele. Publicul poate participa la evenimente sportive, poate intra în grădini zoologice, muzee și parcuri de distracție, relatează Reuters. Accesul în aceste spații se face în baza certificatului COVID. Purtarea măștii de este recomandată și în aer liber în locurile unde nu se poate păstra distanța de 1,5 metri față de alte persoane.

Suedia ar putea ridica majoritatea restricțiilor legate de COVID începând cu 9 februarie. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Lena Hallengren, într-o conferință de presă, pe 26 ianuarie, potrivit The Local.

În Suedia certificatul de vaccinare este folosit pentru intrarea la evenimentele publice cu peste 50 de persoane, restaurantele și barurile se închid la ora 23.00, iar în magazine accesul clienților este limitat în funcție de suprafața unităților comerciale.

Oficialii suedezi nu au precizat ce restricții ar putea fi relaxate, spunând doar că acestea vor fi ridicate treptat și că vor prezenta un plan detaliat în cursul acestei săptămâni.

Guvernul norvegian este așteptat să anunțe o serie de relaxări în privința măsurilor anti-COVID. Printre regulile care ar putea fi schimbate sunt cele referitoare la munca la domiciliu și la vânzarea de alcool, relatează publicația The Local.

Deși a relaxat regulile de călătorie pentru cetățenii din țările UE, începând din 1 februarie, Italia se află încă în stare de urgență până la finalul lunii martie. Italia folosește așa-numitul ”super certificat verde” pentru accesul în hoteluri, baruri, restaurante, cafenele și pentru transportul public. Documentul poate fi obținut doar de persoanele care sunt complet vaccinate.

La jumătatea lunii ianuarie, Portugalia a permis elevilor să se întoarcă la școală, iar cluburile au fost redeschise, potrivit Reuters. Totuși, persoanele care vor să intre în restaurante, spații turistice și de cazare trebuie să demonstreze că sunt vaccinate cu schema completă. De asemenea, măștile de protecție sunt în continuare obligatorii în spațiul public.

Autoritățile spaniole vor să schimbe abordarea și să treacă de la modul de criză la modul de control, în care COVID-19 este tratat în aceeași fel ca gripa sau rujeola. În prezent, în unele regiuni din Spania, certificatul digital COVID este necesar pentru accesul în baruri, restaurante sau muzee.

Și țara noastră a făcut schimbări în privința măsurilor anti-COVID. De azi, 1 februarie, a fost scurtată perioada de carantină la 5 zile. Indiferent de țara din care se întorc, persoanele care nu au un certificat COVID trebuie să intre în carantină timp de 5 zile.

De asemenea, ”carantina pentru persoanele care au fost contact direct se reduce la 5 zile. Exceptați cei trecuți prin boală, care au maxim 90 de zile de la ieșirea din izolare. Atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie, atât în spațiile deschise, cât și în cele închise, iar măștile textile nu sunt permise.

De asemenea, accesul în restaurante, baruri, centre comerciale sau muzee se face în baza certificatului COVID.

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:58

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj pentru bucureșteni, înaintea referendumului local de duminică, 24 noiembrie....

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu
Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!

Jucătoarea română de etnie maghiară, Bernadette Szocs, a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor la tenis de masă! Szocs s-a oprit...

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:13

A doua zi de alegeri în diaspora!

Este a doua zi de alegeri în diaspora. Românii din străinătate își pot alege președintele astăzi sau duminică şi pot vota la orice secţie...

A doua zi de alegeri în diaspora!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:46

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!

Centrul Infotrafic al Poliției Române anunță că, în această dimineață, sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare. Ca urmare,...

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:33

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe

Salvamontiştii prahoveni avertizează asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile în care în ultimele zile a nins destul...

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:29

Austria este deschisă pentru aderarea deplină la Schengen a României şi Bulgariei

Austria şi-a arătat disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă...

Austria este deschisă pentru aderarea deplină la Schengen a României şi Bulgariei