Arafat: Accesul în magazinele alimentare din centrele comerciale, permis tuturor. Ce condiții trebuie însă îndeplinite?

captura video

Persoanele nevaccinate vor putea intra în supermarketurile din marile centre comerciale, după ce guvernul a modificat, joi, hotărârea de guvern cu principale măsuri de gestionare a pandemiei. Într-o conferință de presă, Raed Arafat a precizat că această măsură va fi posibilă doar dacă sunt organizate culoare speciale pentru intrare și ieșire.
„Un aspect modificat este permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal comercializarea produselor alimentare de bază, situați în centrele și parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoarea dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire, cu asigurarea unei suprafețe minime de 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării pentru fiecare persoană și dacă este limitat numărul de coșuri de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate să aibă acces”, a declarat Raed Arafat.

Prin hotărârea de guvern au fost prelungite toate măsurile epidemiologice în vigoare pentru încă 30 de zile, începând din 7 februarie.

Tot joi, guvernul a modificat ordonanța de urgență privind introducerea formularului digital de localizare care este obligatoriu la intrarea în țară.

„O primă modificare importantă este prelungirea termenului pentru care acest formular trebuie completat. Ne dorim să creăm un mecanism de lucru cât mai puțin birocratic, cât mai eficient și să reducem din lucrurile nenecesare care îngreunează acest proces. Astfel, dacă până în acest moment aveam 24 de ore să-l completăm, acum am extins această perioadă la 72 de ore înainte de utilizarea formularului și mai sunt și cele 24 de ore ulterioare trecerii în care poate fi prezentat acest formular”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.

În plus a fost introdusă categoria de persoane care sunt exceptate de la completarea acestui formular, din care fac parte piloții de aeronave, mecanicii de tren, conducătorii de autovehicule mai mari de 2,4 tone, personal navigabil maritim sau fluvial, polițiști care participă la misiuni de aducere în țară sub escortă a persoanelor urmărite internațional, personalul implicat în misiuni de transport al pacienților, persoane care se deplasează pentru locul de muncă și tranzitează granița cel puțin odată în 24 ore. Aceste persoane vor trebui să completeze acest certificat o singură dată pentru a bifa opțiunea „personal exceptat”.

Guvernul a adoptat, joi, și măsura luată la nivelul Uniunii Europene potrivit căreia certificatul de vaccinare COVID-19 este valabil la intrarea în țară doar cu doza booster, dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema de vaccinare cu două doze.

Certificatul este valabil și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală. Această măsură se aplică doar pentru trecerea frontierelor, pentru domeniile în care se folosește certificatul verde în țară fiind valabile inclusiv cele care au doar două doze efectuate.

Pe lângă prelungirea perioadei în care acesta poate fi completat, înainte de intrarea în țară, sunt anunțate și amenzi mai mici. Mai exact, amenzile vor fi între 500 și 3.000 de lei, față de 2.000 – 3.000 de lei, cât erau până în prezent.

Până acum, au fost aplicate la 50.000 de români fie pentru lipsa formularului, fie pentru că l-au completat cu mai mult de 24 de ore înainte să intre în țară, fie l-au completat greșit.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.