Regulile UE nu modifică utilizarea certificatului COVID din România

Regulile adoptate de România în privinţa certificatului digital european COVID-19 nu aduc niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală care se aplică pe teritoriul naţional, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

Ea a adăugat că pentru cei care au şi doza booster această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene, dar se discută despre un termen de valabilitate până în luna iunie a anului viitor.

Pistol a mai spus că, pe teritoriul României, orice persoană care vine dintr-o ţară europeană va fi verificată la graniţă dacă respectă una dintre cele trei cerinţe menţionate si  a adăgat că şi cetăţenii din România care doresc să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să ştie că există posibilitatea să li se verifice la graniţă certificatul de vaccinare şi trebuie să se asigure că el se află în valabilitatea prevăzută de Regulamentul european modificat.

„Respectiv valabilitate de 270 de zile pentru care au schemă primară de vaccinare, încă fără valabilitate la nivelul UE pentru cei care au booster. Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească înainte să facă acest lucru să se informeze despre regulile şi cerinţele de intrare în statele membre ale UE, deoarece unele dintre acestea au implementat deja, ca şi noi, astăzi, această modificare a Regulamentului european şi este bine să fie în cunoştinţă de cauză, astfel încât să nu li se impună măsuri restrictive stabilite de statul respectiv”, a declarat Pistol.

Pistol a subliniat că OUG adoptată joi de Guvern privind certificatul european digital „nu are niciun fel de impact şi nu aduce niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală care este solicitat prin hotărâri ale CNSU pentru desfăşurarea diverselor activităţi pe teritoriul naţional”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.