”Să cunoastem dacă avem șansa”- o carte a întrebărilor subtile

Dacă vă plac istoriile care se petrec undeva în viitor atunci cartea ”Să cunoaștem dacă avem șansa” scrisă de Becky Chambers și apărută în traducere românească la editura Herg Benet este lectura potrivită pentru dumneavoastra.

Povestea pe care autoarea ne-o spune este foarte actuală prin problemele pe care le pune chiar dacă acțiunea are loc într-un viitor mai îndepărtat. Dincolo de povestea în sine, cartea încearcă să răspundă la o întrebare: dacă am rezolva toate problemele pe care ni le punem acum și am dobândi cunoștiințele care simțim că ne lipsesc pentru a rezolva acele probleme vom ști oare să le facem față? Și mai ales cu ce vin la pachet aceste răspunsuri si descoperiri?

Actiunea romanului se petrece la începutul secolului douăzeci si doi după ce oamenii de știință făcuseră o descoperire care avea să schimbe modul de explorare al spațiului: somatotransformarea.

Cartea se deschide cu o scrisoare care ajunge din spatiu cosmic pe pământ si este trimisă de Ariadne O Neil care cutreieră spațiul cosmic de mai bine de 20 de ani. De altfel si scrisorii îi trebuiseră să ajungă pe pământ nu mai putin de 14 ani. Iar dacă destinatarii – pe care Ariadne îi salută dar precizează că nu îi cunoaște persona l- i-ar răspunde punând-o la curent cu ultimele noutăti de pe Terra mesajul ar ajunge la ea în cel mai repede tot în 14 ani. Asta dacă i s-ar răspunde imediat.

Nu era o minune că Ariadne ajusese atât de departe. Cu ajutorul somatotransformării oamenii pot supraviețui mediilor ostile de pe cele mai diverse planete și sateliti ai acestora, folosind suplimente biologice sintetice. Astfel ei pot produce de la anticongelante care îi ajută să supraviețuiască și să se adapteze unor temperaturi mult sub zero grade, își pot ajusta corpul să se adapteze la diverse forțe gravitaționale, pot absorbi radiațiile transformându-le în hrană pentru corp. Binecunoscuta fragilitate umană nu mai este o piedică, așa că oamenii își pot satisface acum curiozitatea si pot explora ”exoplanetele” indiferent de conditiile naturale ale acestora pentru că pot rezista oricărui mediu care înainte le era pur si simplu ostil.

Obiectivul misiunii din care face parte si Ariadne este de a explora acele planete care în trecut erau bănuite că ar putea să găzduiască viață, chiar dacă ființele care le populau erau diferite de cele pământene.

Echipajul din care face parte eroina cărții intră în torpoare în timpul tranzitului și se trezesc de fiecare dată cu alte caracteristici amplificate. Dar pe măsură ce se schimbă atât la nivel de formă, cât și de-a lungul timpului, viața de acasă de pe Pământ se schimbă și ea. Confruntați cu probabilitatea de a se întoarce pe o planetă care i-a uitat pe cei care au plecat din rândul lor, Ariadne începe un jurnal al extraordinarului și al pericolelor călătoriei, în speranța că va mai fi cineva acasă care să îi asculte.

Nu este de mirare că Becky Chambers a scris o astfel de carte deoarece chiar ea provine dintr-o familie unde știința este mai mult decât o știre. Tatăl ei, de exemplu, este profesor astrobiolog și inginer aerospațial, om de știință din era rachetelor Apollo. Și chiar dacă era atrasă de ștințe și spațiu cosmic, ea a luat decizia evidentă de a studia artele dramatice. După câțiva ani în administrația teatrală, și-a îndreptat pasiunea către scris.

A lucrat ca freelancer între 2010 și 2014, perioadă în care textele ei au apărut în mai multe publicații. Cititorii români o cunosc și ca autoare a cărții ”Lungul drum către o planetă mică și furioasă”. Perioada necesară scrisului acestei carti a fost finanțată datorită unei campanii Kickstarter.

Becky Chambers este acum angajată ca scriitor tehnic, fapt ce îi permite să dedice mai mult timp pentru science-fiction.

După ce a locuit în Scoția și în Irlanda, Becky s-a reîntors în statul natal, unde locuiește si în present. Este o avidă susținătoare a jocurilor video și se bucură de ieșirile în natură. Speră să poată vedea la un moment dat Pământul de pe orbită iar visul ei ar putea deveni realitate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.