Acasă, cu argintul la gât!

Echipa de robotică AutoVortex România, coordonată de profesorul Ionuț Panea, a obținut medalia de argint la Campionatul Internațional de Robotică, organizat zilele acestea la Sankt Petersburg.
Este prima oara dupa 8 ani de locul întâi.

Pasiune si muncă, spune Ionut Panea coordonatorul echipei.
„Este multă muncă în spate, responsabilitate când îți reprezinți țara. O emoție incredibilă. Este o temă care se dă din SUA. Totdeauna, robotii trebuie să arate într-un anumit fel, să facă anumite operatiuni pentru a stimula copiii. Tema presupunea ca robotii sa colecteze niste tuburi si niste bile si să le pună pe niste talere. Ne ajută experienta din sezoanele trecute însă tema este gândită să începi de la zero”.

Pentru unii dintre copii si adolescenti, robotii nu rămân la stadiul de film sau desen animat.
Ies din vise si televizoare si prind viata din mâinile lor.
„Echipa este formată din liceeni in majoritate dar avem si studenti. Copiii sunt de la 13 licee diferite, sunt foarte talentati. Cu ajutorul robotilor pot si construi si se pot si relaxa. Suntem mai mult de 50 de oameni. Când participăm la competitii o restrângem. Fiecare isi aduce partea lui la constructia robotilor”.

8 ani pe locul intai, e o mândrie. Insă este loc pentru revansă.
„Nu au avut ceva mult mai bun decât noi. In octombrie am fost la Dubai si am avut un decalaj fată de normal. Bătalia cea mare se dă la Moscova, in martie. Aceea va fi competitia decisivă. Daca ii batem pe rusi, ne calificăm la mondialele din SUA”.

Roboteii au nume, sunt parte din viata echipei.
Se fac in fiecare an, in functie de tema concursului.
Câteodată insă…
„Refolosim partea de electronică. Componenetele sunt făcute pentru tema din anul respectiv. E bine să folosim piese mai noi si mai bune. Noi, in timp, am invătat ce piese merită să mai fie folosite. Câteodată trebuie sa distrugem ca să facem ceva nou”.

O…bătălie a roboților se va da si la noi.
Facem pasi mici si nesiguri in această industrie care isi asteaptă pasionatii.
„Proba are 30 de secunde. Echipa care câstigă are dreptul să-si aleagă un partener. Sunt 200 de echipe in tară. Va fi un concurs si la noi, in vară, la Sala Polivalentă. Lumea incepe să inteleagă că facem lucruri practice. Avem canalele de comunicare deschise. Ne puteti gasi pe Facebook si Instagram. Trebuie sa aiba dorinta de muncă, este un program obositor; si mergem dupa principiul pofta vine mâncând”.

Acum la nivel de joacă si pasiune!
Peste ani, o meserie?
„Depinde. Când ai o activitate practică, ai asteptări. Nici in străinătate nu e o fericire. Insă e o cale spre antreprenoriat. Incercăm să-i ajutăm pe copii sa rămână in România. Incercăm să aducem ceva diferit”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.