Protecția la incendii și tragediile evitate!
Articol de dianamatei, 8 februarie 2022, 20:12
Ard spitale și școli, ard case și apartamente. Ghinion, ar spune unii. Nerespectarea legii, spun alții.
În cele mai multe dintre locuri s-a rămas la nivel de improvizație. Va aduceți aminte cum se reparau masinile Dacia, în față blocului, înainte de ’89?
Din păcate, nu am evoluat prea tare la acest capitol.
Nu ne păzim de incendii, pentru că putem fenta legea și pentru că, nu, merge și așa.
Specialiștii ne spun că majoritatea incendiilor se produc din cauza unui arc electric.
Și dacă ne-am proteja, un dispozitiv micuț l-ar putea detecta din timp, spune Gabriel Tache, General Manager la Eaton Electric România.
„Aceste incendii sunt de cel puțin două ori mai letale decât celelalte. Încă nu suntem la standardele europene. Incendiile sunt datorate efectului de arc electric. Instalațiile nesigure sunt, cu precădere, cele care nu respectă normele. Sunt diferite tipuri de instalații. Atât în zona casnică dar și în zona spitalelor de exemplu. Acel arc poate fi datorat unui contact imperfect și consumului excesiv de energie. Arcul acesta poate fi greu de localizat și s-ar putea să nu fie sesizat de protecția la incendiu. Sau vedem în instituții prelungitoare în care sunt băgate alte prelungitoare…și așa apare arcul acesta”.
Dispozitivul se atașează unui întreg sistem.
Nu face și treaba noastră dar ne salvează de o tragedie.
„Are un dispozitiv încorporat care detectează acest arc electric. Acel bâzâit pe care îl auzim dacă stăm lângă o priză. Sesizează frecvența de lucru normală și comandă declasarea interupătorului atașat. Nu este un panaceu însă; funcționează 24/24 deci putem pleca de acasă. Aceste aparate se montează pe prizele pe care vrem să le protejăm și care ar trebui să fie actualizate în locuri cu risc ridicat de incendiu, în creșe, grădinițe…zona spitaleleor este critică. În momentul în care se declanșează te poți duce fizic să vezi pe ce circuit ai probleme: priză, prelungitorul… Acest dispozitiv ne trimite la cauză”.
Aceste AFDD-uri ar trebui să ne încurajeze să ne gândim de două ori și să facem alegeerea corectă.
Iar cei care gândesc astfel de dipozitive vor să ne aducă mai aproape de Europa și în acest sens.
Adică aceste dispozitive să nu lipsească din strategia de protecție la incendii.
„Să ne aliniem normativelor europene care precizează clar unde trebuie montate astfel de dispozitive. Este o comisie care analizează acest lucru. Subiectul se discută din 2013. Să schimbăm normativul I7. Sunt diverse comisii; din nefericire, datorită pandemiei a fost greu să ne întâlnim fizic. Până în vară poate reușim să facem o modificare, care să ne permită să refacem clădirile vechi după aceste norme. Această modalitate reprezintă însă o mică bucățică din ceea ce înseamnă protecția la incendiu”.
Timid, facem și noi pași spre civilizație și spre evitarea unor tragedii. De care, din păcate, am avut parte.
„Atâta vreme cât este implementat în alte țări mult mai dezvoltate, nu văd de ce am avea blocări. Există firme, companii care promovează deja produsul. Electricianul știe cu ce se confruntă zi de zi. Sunt multe case și apartamente, la noi, unde sunt montate asfel de dispozitive”.